asseco Aimtec murr

Na ČVUT proběhl první kvantový den

V polovině srpna se na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT v Praze uskutečnil poprvé Quantum Day, který univerzita připravila ve spolupráci s IBM Česká republika.

 
Účastníci akce se mohli dozvědět od špičkových expertů v oboru z oblastí průmyslu, bezpečnosti, výzkumu i státního a soukromého sektoru, jak jsme na tom s reálným využitím a plány ve sféře kvantových technologií.
Na konferenci byla probrána témata jejich praktické aplikace v průmyslu, kybernetické bezpečnosti i obrany a hovořilo se mj. také o rozvoji národního kvantového ekosystému a zapojení ČR do spolupráce v rámci mezinárodního výzkumu. Panelové diskuse se týkaly oblastí kvantové výpočetní techniky, kvantové komunikace a výzev při budování kvantového ekosystému v ČR, kde má český výzkum slibný potenciál, ale i velké rezervy v jeho využití, zvláště pokud jde o zapojení do širšího rámce evropského a globálního výzkumného úsilí.
Čtyři fakulty ČVUT (FJFI, FIT, FEL, FS) nyní spojily své síly ve výzkumu i vzdělávání, jejichž součástí jsou studijní programy v oblasti kvantových technologií a kvantové informatiky integrované do evropské a světové scény díky programům, jako je DigiQ, a také realizace národní kvantové infrastruktury v rámci projektu EuroQCI.
 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 113 článek mě zaujal 25
Zaujal Vás tento článek?
Ano