asseco Aimtec murr

Budeme sdílet data z družic?

Vesmírný start-up Privateer Steva Wozniaka si klade za cíl přinést masám levný přístup k satelitním datům prostřednictvím globálního online tržiště.

 

Tato data jsou nyní dostupná hlavně vládám. Firma chce proto vytvořit způsob, jak sdílet náklady na přístup k satelitu, což potenciálně sníží náklady z 500 dolarů za snímek na 50.
Koncept je jednoduchý: Zákazníci, kteří hledají určitá data, budou moci sdílet náklady s dalšími hledajícími za použití nejbližšího satelitu. Privateer bude využívat softwarové nástroje, které pomohou satelitním operátorům poskytovat zájemcům nejlepší regionální data, včetně učení AI. K tomu byl vytvořen doplňkový modul Pono (na obrázku), který jim bude pomáhat se zpracováním dat. Satelitní operátoři tak nebudou muset data stahovat a provádět výpočty, místo toho bude možné přistupovat k datům Pono a výpočty provádět přímo na oběžné dráze.
Jako základ tržiště bude firma používat svou aplikaci Wayfinder pro sledování satelitů, která nyní lokalizuje vesmírné objekty a brání potenciálním kolizím. Tento projekt by umožnil snížit počet jednorázových satelitů vypouštěných na oběžnou dráhu.

Foto: Privateer

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 169 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano