asseco Aimtec murr

Electra se chystá testovat eSTOL

Většina projektů e-letadel je zaměřena na koncepci eVTOL s kolmým vzletem a přistáním, ale firma Electra se rozhodla jít možná schůdnější cestou s ultrakrátkým vzletem a přistáním (eSTOL).

 

V jejím vývojovém zařízení v americké Virginii se v červnu předvedl testovací demonstrátor hybridního elektrického letadla tohoto typu. Jasně žlutý stroj nese název Electra Model EL-2 Goldfinch (stehlík), a jde o první letadlo s tzv. foukaným vztlakem na světě využívající distribuovaný elektrický pohon pro vzlet i přistání na velmi krátké dráze.
Technologie využívá 8 motorů k zajištění dodatečného vztlaku křídla a hybridní elektrický pohon zajišťující interní dobíjení baterií, čímž eliminuje potřebu nové pozemní infrastruktury.
Sériový letoun eSTOL by měl nabídnout provozní flexibilitu vrtulníku a bezpečnost i hospodárnost konvenčního letadla. Electra plánuje létat s prototypem sériově vyráběného stroje v roce 2025 a certifikaci podle požadavků FAA a uvedení do provozu v roce 2028. V budoucnu by letoun mohl používat vodíkové nebo bateriové pohonné systémy, až budou tyto technologie komerčně životaschopné.

Foto: Electra

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 188 článek mě zaujal 35
Zaujal Vás tento článek?
Ano