asseco Aimtec murr

Solární články z měsíčního prachu

NASA udělila partnerství Tipping Point společnosti Blue Origin na inovativní technologii Blue Alchemist pro přeměnu lunárního prachu, tzv. regolitu, na solární energetické systémy.

 

Největší překážkou pro trvalou lidskou přítomnost na Měsíci i mimo něj jsou enormní náklady na posílání vybavení a zásob ze Země. Cílem výzkumníků je proto využít co nejvíce místních zdrojů k výrobě potřebných věcí.
Technologie Blue Alchemist je koncept autonomního řešení, které vyrábí solární články z regolitu, což je prach a drcená hornina na povrchu Měsíce. Tento technologický průlom by zavedl neomezené možnosti pro přenos elektřiny a energie kdekoli na povrchu Měsíce.
S využitím na Zemi vytvořené regolitové suroviny, která napodobuje velikost zrna i prvky v originálu, používá Blue Origin sérii postupů k roztavení materiálu při 1600 °C a následnému odstranění různých prvků pomocí elektrolýzy a dalších metod, včetně systému přemisťování taveniny z jedné fáze do druhé. Během procesu se uvolňuje užitečný kyslík, poté se extrahují kovy (železo, hliník a křemík). Konečným produktem je křemík s čistotou více než 99,999 % vhodný pro solární články.

Foto: Blue Origin

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 169 článek mě zaujal 31
Zaujal Vás tento článek?
Ano