asseco Aimtec murr

AI superpočítač jménem Helios

Novou třídu exaflopového superpočítače s AI oznámila na veletrhu Computex také Nvidia. Její superpočítač DGX poháněný čipy Grace Hopper je určen pro vývoj obřích modelů nové generace pro jazykové aplikace generativní AI a úlohy analýzy dat.

 

Superpočítač Helios bude obsahovat čtyři systémy GH200, z nichž každý bude propojen se sítí Nvidia Quantum-2 InfiniBand, aby se zvýšila datová propustnost pro trénink velkých modelů AI a bude osazen více než tisícovkou superčipů Grace Hopper.
DGX GH200 je první superpočítač, který spáruje superčipy Grace Hopper se systémem Nvidia NVLink Switch System novým propojením, jež umožňuje všem GPU v systému spolupracovat jako jeden, zatímco systém předchozí generace dovolil kombinovat pouze osm GPU s NVLink jako jeden GPU, aniž by došlo ke snížení výkonu. Architektura DGX poskytuje 48krát větší šířku pásma NVLink.
Obří sdílený paměťový prostor superpočítače využívá technologii propojení NVLink se systémem NVLink ke spojení 256 superčipů GH200. Tato kombinace nabídne 1 exaflop výkonu a 144 TB sdílené paměti, což je téměř 500krát více než u předchozí generaci DGX A100.
Superčipy GH200 eliminují potřebu tradičního propojení CPU-GPU PCIe tím, že kombinují CPU Nvidia Grace na bázi Arm s GPU Nvidia H100 Tensor Core ve stejném propojení NVLink-C2C. To až sedminásobně zvyšuje šířku pásma mezi GPU a CPU ve srovnání s nejnovější technologií PCIe, snižuje spotřebu energie propojení a poskytuje stavební blok GPU architektury 600 GB Hopper.
Superpočítače DGX obsahují software Nvidia, který poskytuje komplexní řešení pro největší zátěže AI a analýzy dat, správu pracovních toků AI, správu clusterů na podnikové úrovni, knihovny urychlující výpočetní, úložnou a síťovou infrastrukturu, a systémový software optimalizovaný pro spouštění úloh AI.
Součástí je i softwarová vrstva platformy AI, která zahrnuje více než 100 rámců, předtrénovaných modelů a vývojových nástrojů pro zefektivnění vývoje a nasazení produkční AI (včetně generativní), počítačového vidění, řečové umělé inteligence a dalších.

Jan TAx
Foto: Nvidia

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 89 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano