asseco Aimtec murr

Nové podrážky z recyklovaného polyuretanu

Na veletrhu Simac 2023 v Miláně představuje firma BASF průkopnické futuristické designové koncepty a nová udržitelná a inovativní řešení materiálů pro obuvnický průmysl.

 

Srdcem obuvi jsou kvalitní vložky a pro tyto účely nabízí BASF polyuretanové (PU) produkty pro různé výrobní procesy. Profil vlastností podešví vyrobených procesem odlévání lze přesně přizpůsobit požadavkům systému, zatímco podrážky vyrobené procesem tepelného tvarování jsou zase lehké a prodyšné. Pokročilé technologie zpracování vložek zajišťují větší komfort pro uživatele obuvi a jejich ekologické svědomí nepochybně potěší lepší možnost mechanické recyklace polyuretanových výrobků, což odpovídá dnes požadované lepší udržitelnosti.
Cirkulární ekonomika je jedním z hlavních témat ve všech sektorech PU a BASF představí proces, který umožňuje využít granulovaný PU odpad, např. z výroby podešví k výrobě nových podrážek. Firma vyvinula PU pěny s termoplastickými vlastnostmi, které lze zpracovávat společně s TPU v procesu vstřikování. Vznikají tak kvalitní TPU podrážky nebo jiné komponenty obuvi s recyklovaným podílem až 30 %. Cyklus však jde ještě dále prostřednictvím inteligentní kombinace materiálů z portfolia polyuretanů BASF, což dokazuje např. spolupráce s výrobcem cyklistických sedel Ergon. V nově navrženém sedle SR Allroad Circular byly použity pouze produkty PU a TPU, které na konci doby používání umožňují společnou mechanickou recyklaci.

Nové povlaky a povrchy NovaCoat
Společnost BASF uvedla na trh i novou generaci perliček Infinergy E-TPU, které lze zpracovat na součásti obuvi – jednoduše lisováním za tepla, což nejen umožňuje vysokou flexibilitu dezénů mezipodešví a možnosti doplňkových komponentů, ale rovněž výrazně usnadňuje výrobu a poskytuje nižší uhlíkovou stopu.
Vyvinula i udržitelná, vysoce elastická řešení povlaků pro obuvnický průmysl, která stanovují nové standardy v možnostech designu, individualizaci a optimalizaci procesů. NovaCoat-P je postformovací nátěrové řešení pro ochranu povrchů před různými vlivy prostředí, aplikované ve finální fázi výrobního procesu, zatímco systém NovaCoat-D kombinuje in-mold povlak a separační činidlo novým způsobem. Podobně jako u běžných separačních prostředků se povlak nastříká automaticky do forem před vstřikováním polyuretanové pěny, takže umožňuje plně automatizovanou výrobu obuvi (ale lze jej použít i v manuálních procesech). Nabízí kompatibilitu se složitými geometriemi forem, zvyšuje rozmanitost designu a nevytváří žádný odpad při řezání a ořezávání jako při zpracování TPU fólie. Kromě zlepšení tokových vlastností měkkých integrálních pěn (a tím zamezení defektů) nabízí atraktivní mechanické vlastnosti, jako je ochrana PU pěny před vnějšími vlivy (odolnost proti oděru, UV záření a stárnutí jeho vlivem či hydrolytická ochrana).

Polyuretan se setkává s 3D tiskem
Letošní soutěž na Calzaturiero Politecnico Design School v Padově je o futuristických konceptech, které kombinují klasické procesy, jako je lití a vstřikování s 3D tiskem – a to výhradně s PU materiály. 3D tištěné aplikace si již našly cestu i do obuvnického průmyslu a divize BASF Forward AM se prezentuje jako partner v tomto segmentu, kde 3D tisk přidává hodnotu finální botě a nabízí příležitosti pro vývoj nových modelů. Firma to dokumentuje na příkladu technologie s označením Ultrasim 3D Lattice Engine, která usnadňuje vytváření složitých návrhů.

Petr Kostolník
Foto: BASF

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 77 článek mě zaujal 17
Zaujal Vás tento článek?
Ano