asseco Aimtec murr

Jak na inteligentní automatizaci?

Průmyslová automatizace se zaměřuje na digitální transformaci. A právě decentralizovaná instalační technika je rozhodujícím krokem k digitalizaci, proto společnost Murrelektronik připravuje stroje i systémy na budoucnost pomocí decentralizované instalační technologie.

 

Již léta se společnost Murrelektronik zaměřuje na decentralizaci a vyvíjí všechny hardwarové produkty potřebné pro digitální transformaci, jako jsou sběrnicové moduly, switche, napájecí zdroje, IO-Link, kabely či konektory, a má také silné softwarové zázemí s know-how v oblasti digitálního dvojčete. Inteligentní propojení jednotlivých komponent do uceleného systému profesionálně pohání digitální transformaci kupředu.

Mnohokrát oceněný systém Vario-X
Automatizační systém Vario-X je flexibilní a škálovatelná platforma s maximální otevřeností a výkonem na všech úrovních a na všech rozhraních automatizace. Možná si položíte otázku, proč to tak je? Protože budoucnost automatizace bude bez rozvaděčů a bez stlačeného vzduchu, ale bude síťově propojená, připojitelná a nákladově efektivní.
Díky digitálnímu dvojčeti se plánování, simulace i následné sledování provozu včetně řízení údržby systému zcela přenáší do digitálního světa. Tento mobilní obraz skutečného zařízení 1 : 1 tak obsahuje všechny funkce i parametry pozdějšího systému. A to již ve fázi projektu, ještě před objednáním první mechanické součásti.
Napájecí komponenty Murrelektronik zajišťují optimální napájení strojů i zařízení. Například nový spínaný napájecí zdroj Emparro20 Pro, který disponuje vysokou účinností, šetří peníze díky svým malým rozměrům, delší životnosti a vysoké dostupnosti stroje. Pomocí samostatně dostupného adaptéru IO-Link lze ke spínanému zdroji přistupovat na dálku, např. nastavovat výstupní napětí, blokovat provozní prvky nebo provádět diagnostiku spínaného zdroje.
Výhodou je, že montáž zdroje Emparro20 Pro přes DIN lištu zajišťuje velmi jednoduchou instalaci bez nástroje. Dalším pozitivním rysem je vysoká kompaktnost spínaného zdroje, který je o více než 40 % užší než jeho předchůdce, čímž se ušetří mnoho místa v rozvaděči.

IO-Link: Jeden systém pro všechno
Složitost výrobních procesů se neustále zvyšuje, jelikož se v současných moderních strojích a systémech shromažďuje stále více dat. Komunikační standard IO-Link vnáší do změti kabelů a konektorů pořádek, počínaje svorkovnicemi až po kompaktní IO moduly. Díky osvědčenému řešení Plug & Play je propojení v instalační technice jednoduché, zároveň vytváří komunikační standard maximální transparentnost od úrovně senzor-aktor až po cloud.
Široké portfolio IO-Link společnosti Murrelektronik se neustále rozšiřuje. Celkem osm multifunkčních nadřazených portů je integrováno v modulech sběrnicových systémů MVK Pro a IMPACT67 Pro s krytím IP67 a díky konektorům M12 s L-kódováním lze realizovat velké proudy. Kromě toho lze bez problémů provozovat ethernetové protokoly PROFINET, EtherNet/IP a EtherCAT. Dokonce je možné také použití nezávislé na průmyslové sběrnici prostřednictvím OPC UA, MQTT, JSON REST API, díky již integrovanému standardizovanému rozhraní Master Interface (SMI). Celkově to snižuje náklady, zvyšuje produktivitu, nabízí nové možnosti servisu a údržby, minimalizuje dobu instalace a uvedení do provozu a nahrazuje složité kabelové a prostorově náročné rozvaděče.

MQ15: Konektory pro napájení u stroje
Díky systému rychlého připojení je instalace konektorů, které jsou vhodné i do náročných průmyslových provozů, velmi snadná. Mají krytí IP67, což znamená, že jsou prachotěsné i vodotěsné. Jejich kompaktní rozměry a vysoké hodnoty přenosu proudu (až 16 A) při trvalém zatížení a napětí 600 V AC otevírají široké možnosti použití. Tyto konektory jsou předurčeny třeba k připojení asynchronních a třífázových motorů.
Kulaté konektory M8, M12, MQ15, M23 jsou k dispozici již smontované a stejně jako ventilové konektory jsou téměř ve všech délkách kabelů. LED diody a ochranné obvody jsou často již integrované. K tomu praktické adaptéry a T-kusy zvyšují flexibilitu. V oblasti propojovacích kabelů nabízí Murrelektronik téměř neomezenou plejádu typů, barev a provedení.

Průmyslové zpracování obrazu
V mnoha průmyslových odvětvích je zpracování obrazu skutečnou podporou efektivity. Kamery nahrazují množství senzorů a jsou základem pro maximální automatizaci procesů.
Čtení čárových kódů, záznam rozměrů, kontrola kvality, sledování a identifikace dílů, monitorování výrobních linek – to jsou jen některé z oblastí použití. Automatizace a optimalizace znamenají vyšší efektivitu, výkonnost, kvalitu, méně nákladné přepracování a v neposlední řadě vyšší spokojenost uživatelů.
Modulární řešení Plug & Play umožňuje nejen rychlé a flexibilní uvedení systémů vidění do provozu, ale nabízí také možnost rozsáhlé a podrobné diagnostiky. Moduly tak mají velký vliv na provozuschopnost systému. Díky decentralizované instalaci lze výrazně omezit nároky na montáž zařízení pro datovou komunikaci, napájení i plánování na nezbytně nutnou míru ve srovnání s naddimenzovanými rozvaděči a kabelovými trasami.

Switche: Inteligentní síť a její plná kontrola
Vhodné kabely pro síťové propojení a průchodky do rozvaděče pro snadné připojení nenechávají nic náhodě. S řízenými nebo neřízenými switchi lze řídicí jednotku PLC jednoduše připojit k ethernetovým zařízením i k dalším switchům.
Spravovaný switch Xelity 10 TX IP67 nabízí nové možnosti inteligentní správy dat, kterou lze provádět decentralizovaně a bez rozvaděče. Díky až deseti gigabitovým portům a vysoké robustnosti a rozmanitosti variant představuje tento switch nový standard v této oblasti produktů. Kompaktní, robustní kovové pouzdro s vysokým stupněm krytí IP67 umožňuje jeho použití i v extrémně náročném prostředí průmyslu, zatímco napájecí konektory M12 s L-kódováním zajišťují jednoduché propojení s napájecím vedením.
Nové gigabitové spravované switche IP20, které jsou v pohybu díky gigarychlému přenosu dat, nabízejí rychlost až 1000 Mb/s na každém portu. Optimalizují přenos dat a nabízejí kontrolu v síti, např. prostřednictvím vzdáleného přístupu. Jsou vybaveny vestavěnou diagnostikou sítě, analýzou chyb a mechanismy redundance.

www.murrelektronik.cz
Foto: Murrelektronik

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 106 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano