asseco Aimtec murr

Mitutoyo: Spolehlivý partner pro moderní řízení kvality

Jako jeden z největších výrobců přesné měřicí techniky využívá firma Mitutoyo možnost účastnit se na MSV pravidelně, aby zde mohla zákazníkům představit své novinky nejen v měřicí technice, ale i ukázat způsob jejího využití, včetně návazného přenosu a zpracování naměřených dat.

 

Současným trendem je růst automatizace a nasazení robotů ve výrobní praxi. I zde má Mitutoyo co nabídnout a může představit již konkrétní aplikace. Jednou z významných novinek na letošním MSV bude inovovaná verze oblíbeného měřicího výškoměru LH 600 F/FG, který zaujme svou vysokou přesností a funkčností.
Nově je výškoměr LH-600F vybaven dotykovou obrazovkou pro intuitivní ovládání. Uživatelům umožňuje zvolit provádění měření pomocí klávesnice nebo ikon na obrazovce. Otočný a nastavitelný displej umožňuje mj. užití z přední i zadní strany přístroje, což je velmi praktické a ergonomické. K dispozici jsou nové možnosti výstupu, včetně Digimatic S1, který umožňuje posílat data přímo do softwaru Excel nebo SPC, kabelově nebo bezdrátově při zachování možností výstupu USB a RS232C. Zároveň je možno pomocí Digimatic S1 zpětně nastavit termín následné kalibrace a přístroj LH 600F se sám ohlásí s tímto oznámením. Významné je i rozšíření spektra snímacích doteků a jejich držáků pro různé praktické nasazení přístroje při měření dílů.

Vzorová aplikace
Automatizace ve výrobních procesech se rozvíjí geometrickou řadou. Mitutoyo se zapojuje do tohoto trendu svými aplikacemi s přesnou měřicí technikou. Velmi komplexní je začlenění souřadnicového měřicího stroje do blízkosti samotného výrobního procesu a jeho obsluha robotem. Takováto vzorová aplikace bude i v expozici firmy na veletrhu, kde robot Fanuc bude obsluhovat dva CNC souřadnicové měřicí stroje, které jsou určeny právě do dílenského prostředí.   Návazná stabilita procesu bude vyhodnocována pomocí SPC SW Measurlink V. 10, která stávající i nové uživatele překvapí svými novými funkcemi.
Velkou podporou automatického programování CNC souřadnicových měřicích strojů je software firmy Mitutoyo MiCAT Planner. Redukuje čas přípravy programů pro měření dílů cca až o 60 %. Proces samotné tvorby využívá zadání kontrolovaných parametrů přímo při tvorbě CAD výkresu, kdy se tyto parametry převezmou a slouží ke generování jak pojezdů stroje, tak i samotného pohybu měřicího stroje během měření.

Vzdělávání s praktickými úkoly
Jedním z hlavních cílů firmy je výchova a vzdělávání budoucích uživatelů přesné měřicí techniky. V současné době, při velké fluktuaci zaměstnanců, je třeba častokrát opakovat základy měření s komunálními měřidly a neustále zaučovat nové lidi. Zde Mitutoyo ve spolupráci s firmou CRAFT Education připravila E-learningový kurz, který provede zájemce jak teorií, tak i praktickými úlohami základního měření.
Absolvent kurzu po dokončení úloh obdrží certifikát o složení praktické zkoušky. Kurz je určen nejen pro výrobní firmy, ale i pro školy, které mají upravenou verzi. Tato moderní a populární forma výuky je velice vítána, neboť umožňuje se flexibilně zapojovat do kurzu každému účastníkovi dle jeho možností. Další výhodou je možnost pořízení tzv. zkušebního bloku, na kterém lze všechny požadované úlohy procvičovat a postupně plnit. Ukázku kurzu si budou moci zájemci na našem stánku i prakticky vyzkoušet.
Letošní rok je pro Mitutoyo velmi významný, slaví již 55. výročí začátku působení v Evropě. Pozadu nezůstává ani česká pobočka Mitutoyo Česko, která v červnu oslavila 20 let od zahájení své činnosti. Za tuto dobu se firmě podařilo vybudovat silnou síť prodejních subjektů pro zásobování zákazníků hlavně malými měřidly. Byla vybudována předváděcí centra v Teplicích, Mošnově a Povážské Bystrici, která slouží pro setkávání se zákazníky. Centra jsou plně vybavena sortimentem Mitutoyo, hlavně zastoupením vyšší a složitější měřicí techniky, jako jsou souřadnicové měřicí stroje, konturoměry, drsnoměry, optické přístroje a další.
Péče o zákazníky v oblasti servisu je na nejvyšší možné úrovni a je podložena portfoliem akreditovaných kalibračních postupů pro všechny typy přístrojů, které Mitutoyo nabízí.  
U příležitosti letošního MSV firma připravila i aktuální verzi katalogu, který bude v tištěné podobě připraven pro zájemce. V elektronické podobě je k dispozici na www.mitutoyo.cz nebo www.mitutoyo.sk.

Foto: Mitutoyo

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 93 článek mě zaujal 15
Zaujal Vás tento článek?
Ano