asseco Aimtec murr

Laserové značení se dostává na novou úroveň

Na MSV 2023 bude mít v expozici firmy Panasonic Industry svou evropskou premiéru nový 3D vláknový popisovací laser LP-ZV s velmi krátkým pulzem a vestavěnou kamerou.

 

Unikátní novinka japonského výrobce si ponechává dobré, praxí odzkoušené funkce předchozích modelů a přináší několik nových pro kontrastní popis komplexních tvarů kovových i plastových výrobků. Jednou z nich je možnost využít velmi krátkého pulsu až 1 ns, který eliminuje nepříznivé vedlejší tepelné účinky laserového paprsku na povrchu výrobku. I při zachování vysoké rychlosti umožňuje dosáhnout velmi kontrastního popisu a díky tomu i výrazně lepší strojové čitelnosti.



Rychlejší, efektivnější a ekologický

Možnost uplatnění nového laseru Panasonic LP-ZV je široká a největší oblibu získává v náročných provozech 24/7. K hlavním výhodám novinky patří podle výrobce kromě technických parametrů zajišťujících nižší emise CO2 také snížení počtu člověkohodin při instalaci, kratší prostoje a krátké pulzní značení v kombinaci s nízkou spotřebou energie při dosahování vysokého rozlišení značení. Ve srovnání s jinými systémy se emise CO2 i náklady na elektřinu podařilo snížit zhruba na polovinu.

Nová řada vláknových laserových značkovačů (LP-ZV200P / LP-ZV205P / LP-ZV206P) minimalizuje nepříznivé účinky tepla (laser s krátkým nanosekundovým pulsem má minimální tepelný účinek na obrobek), takže je minimalizováno popálení, změna barvy nebo deformace teplem. To umožňuje vysoce kontrastní značení i na zařízeních s integrovanými obvody a tenkými kovovými částmi, které nesmí být vystaveny vysokým teplotám, stejně jako na pryskyřici. Doba trvání pulsu je variabilní, takže nejvhodnější podmínky značení lze nastavit podle typu materiálu. Vysokofrekvenční krátkopulzní laserová oscilace umožňuje značení bez jakékoli mezery mezi body laserového paprsku i při vysoké rychlosti. To přispívá ke zkrácení doby značení (taktu zpracování) a zlepšení kvality značení.
Laser s krátkým pulsem minimalizuje tepelný efekt, zatímco vysokofrekvenční oscilace dosahuje jasného značení včetně extrémně malých a jemných znaků. Výsledkem je dobře čitelné značení, snadno viditelné značky i kódové části s ostrými a jasnými hranami, což přispívá k vynikající rozlišitelnosti malých znaků a stabilnímu snímání dvourozměrných kódů. Označení dvourozměrného kódu nebo provedení hlubokého rytí vyžaduje obecně dlouhou dobu, ale nové modely laserových značkovačů zkracují dobu značení/zpracování a nabízejí zvýšenou výkonnost.



Poradí si s různými materiály

Laserové značkovače řady LP-ZV poskytují zlepšenou kvalitu a rychlost značení na různých materiálech, včetně vysoce kontrastního značení na pryskyřici.
Značení na velkých obrobcích nebo na obrobcích vyrobených vícedutinovými formami vyžadovalo obvykle více operací značení. Variabilní osa Z poskytuje široký rozsah (50 mm) a široké pole značení 330 x 330 mm (LP-ZV206P / LP-ZV506P), což umožňuje značení velkých rozměrů v jedné operaci. To nejen zvyšuje produktivitu, ale také snižuje počet požadovaných jednotek nebo zjednodušuje konstrukci zařízení, což přispívá ke snížení nákladů. Mechanismus zdvihu osy Z řídí zaostření laserového paprsku ve směru Z, takže ohniskovou vzdálenost lze nastavit v širokém rozsahu 50 mm. Výsledkem je zřetelné značení i na stupňovitých, nakloněných či kulových plochách bez rozmazání nebo zkreslení. Přibližná doba značení se vypočítá na základě zadaných dat značení a stavu laserového světla. Při vytváření dat nastavení off-line je možné kalkulovat taktový čas bez ovládání stroje.

Součástí produktu je i software Laser Marker NAVI Smart pro tvorbu popisovacích programů. Laserový systém má paměť na 10 000 těchto programů. Software umožňuje na počítači nebo tabletu snadno na výrobek umístit např. logo, 2D kód nebo alfanumerické znaky, a to jak na rovné povrchy, tak s pomocí 3D rozšíření i na komplexní tvary výrobků. Sadu písem TrueType se softwarem lze nastavit přímo v laserovém značkovači. Vestavěné počítadlo a hodiny umožňují automaticky aktualizovat znaky, které mají být vyryty. Funkce označení šarže nahradí hodnotu počítadla, datum a čas požadovanými znakovými řetězci. Sekvenční čísla používaná jako sériová čísla produktu mohou být generována samotnou vnitřní funkcí laserového značkovače.
Pomocí průmyslové síťové jednotky lze laserový značkovač připojit k sítím EtherNet/IP nebo PROFINET. Obě jednotky jsou k dispozici jako volitelné příslušenství. Pro připojení je vyžadována rozšiřující deska funkcí (LP-AEB10). Jako volitelná výbava je k dispozici i konzole dotykového panelu (LP-ADP50), vyvinutá výhradně pro laserové popisovače.



Spolehlivost a bezpečnost

Konstrukce bez ventilátoru s krytím IP64 zabraňuje vnikání vody a prachu do hlavy a umožňuje bezproblémový provoz i v náročných prostředích. Mechanismus připevnění vláknové jednotky umožňuje také jednoduché vyjmutí vláknové jednotky z hlavy popisovače. Podmínky i detaily značení lze snadno nastavit, kontrolovat a měnit. Lze kontrolovat provozní data, jako je doba ozařování laserem a počet provozních dob závěrky. Pomocí vestavěného monitoru výkonu je možné automaticky měřit energii značení pro každou operaci a posuzovat prahovou hodnotu nebo měřit výstup laseru pro detekci či korekci poklesu výkonu během údržby.
Historii výstupních měření a korekcí lze uložit pro pozdější použití při plánování údržby. K dispozici je také funkce pro upozornění na potřebu servisu podle provozních podmínek.
Laserový značkovač obsahuje redundantní blokovací obvody se stykači, které zajišťují zvýšenou bezpečnost a zvyšují produktivitu – v případě výskytu abnormality obvody spolehlivě přeruší napájení laseru. Doba buzení laseru i resetování systému je kratší než jedna sekunda, což přispívá ke zvýšení produktivity a zároveň zajišťuje zvýšenou bezpečnost. Systém obsahuje i různé funkce pro zvýšení bezpečnosti, jako je detekce odpojení vodiče a detekce chybného ozáření.

https://industry.panasonic.eu/cs
Foto: Panasonic

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 85 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano