asseco Aimtec murr

CERATIZIT: Nová řada fréz a hydroupínače

Pokud hledáte všestranné a nákladově efektivní řešení pro rovinné frézování, určitě budete hledat čelní frézy s vyměnitelnými břitovými destičkami, a pokud velké upínací síly, tak hydraulické nástrojové upínače s mimořádnou přesností a efektivitou.

 

Čelní frézy kombinují vysoký obráběcí výkon, optimální životnost nástroje, flexibilitu, přesnost a dobrou kvalitu povrchu.

MaxiMill 273-08 - fréza vyladěná až po zuby
Nová řada čelních fréz MaxiMill 273-08 od společnosti CERATIZIT s negativní oboustrannou destičkou s 16 břity je dimenzovaná pro hloubky řezu až 5 mm, čímž posouvá stávající ekonomické standardy.
Tato řada kombinuje dvě hlavní přednosti: Jednak negativní břitové destičky lze použít z obou stran a v tomto případě až 16krát a pak pro optimální řez je nutná ideální poloha negativní destičky v těle frézy. Díky těmto vlastnostem si frézy MaxiMill 273 pevně zajistily místo v nástrojových magazínech a zejména v hromadné výrobě odlitků.
Další výhodou je 45° úhel naklonění břitové destičky v řezu, který nabízí i možnost sražení hran pod uvedeným úhlem. Mimořádnou výzvou je vysoká rychlost posuvu, a to až 2 mm na otáčku. Z tohoto důvodu je řada MaxiMill 273 k dispozici také s úzkou zubovou roztečí, kde břitové destičky jsou z důvodu místa upnuté pomocí upínacích klínů. U širší rozteče zubů je upínání destiček standardně pomocí šroubků. Další nutnou podmínkou pro optimální a klidný chod je nepravidelná rozteč zubů, která je aplikována u celé řady MaxiMill 273 od průměru 63 až do 160 mm.
Stávající systém 273-06 s max. úběrem 3,5 mm pokrývá většinu aplikací od hrubování až po dokončování. Nový systém 273-08 nabízí úběry až 5 mm a vychází vstříc požadavkům na aplikace s větší hloubkou řezu. V těchto případech lze dosáhnout maximální hospodárnosti a efektivity obrábění.

Široké aplikační použití
Vyměnitelné břitové destičky s označením ONKU 080608... pro systém MaxiMill 273-08 jsou k dispozici ve dvou geometriích a pěti TK třídách. To pokrývá širokou škálu obráběných materiálů, od oceli všeobecné až po legovanou, včetně litiny. Díky modernímu PVD i CVD povlaku se lze snadno přizpůsobit obráběnému materiálu i řezným podmínkám. Vysoká kvalita povlaku poskytuje optimální ochranu proti opotřebení a dlouhou životnost. Zvětšená tloušťka břitové destičky ONKU 08 (s = 6,5 mm) a velký rohový úhel 135° zlepšují stabilitu a přispívají k tomu, že systém je velmi spolehlivý, a to i při vysokých rychlostech a úběrech.

Potřebujete něco víc?
Frézování s frézou MaxiMill 273 je vysoce efektivní, všestranné a nákladově velmi zajímavé, a to díky 16 břitům na jedné destičce. Výhodou je také snadná manipulace při výměně břitové destičky.
Kdo hledá optimální poměr mezi cenou a výkonem na břit, tak tento frézovací systém ho nabízí plnou měrou. Kombinuje přesnost, vysoké řezné rychlosti, dlouhou životnost nástroje a vynikající kvalitu povrchu. Pokud by tento systém nesplňoval technologické požadavky, tak není nic snazšího, než najít vhodný frézovací systém z širokého programu CERATIZIT.



Velké upínací síly hydroupínačů – nutnost moderního obrábění
Současná technologie upínání nástrojů již není myslitelná bez hydraulických nástrojových upínačů, které se díky své mimořádné přesnosti a efektivitě etablovali jako opravdový průkopník v obrábění. Využitím pozitivních vlastností hydraulického upínání lze dosáhnout spolehlivého a přesného upnutí nástrojů. Ve srovnání s jinými upínacími systémy nabízejí snížení vibrací, delší životnost nástrojů, lepší kvalitu obrobených povrchů a snadnou manipulaci.
Aby bylo možné pokrýt širokou škálu požadavků různých průmyslových odvětví, je zapotřebí nabídnout odpovídající počet variant. CERATIZIT tomuto trendu jde naproti a rozšiřuje svou řadu hydraulických upínačů o dva nové vysoce výkonné typy: HyPower Rough – pro náročné hrubovací operace a HyPower Access 4,5° – pro optimální přístupnost v obráběcí zóně.

Drsňák se smyslem pro preciznost
Hydraulický upínač HyPower Rough se specializuje na upínání frézovacích nástrojů se stopkou typu HA. Jeho vysoká teplotní odolnost 80 °C, a to i při velmi dlouhých frézovacích cyklech delších než 240 minut, je ideální pro vysoce dynamické frézovací aplikace, jako jsou HSC (High Speed Cutting), HPC (High Performance Cutting) nebo SPM (Structural Part Machining). I při vysoce výkonném frézování, až do maximálních 33 000 ot./min, lze garantovat spolehlivý proces obrábění materiálově i tvarově kvalitních obráběných součástí. I při hrubování, které je hlavní disciplínou upínačů HyPower Rough, přesvědčí uživatele velmi dobrou kvalitou obrobení díky vynikajícímu tlumení vibrací.

Specialista na náročné kontury
Hydraulický upínač HyPower Access 4,5° byl vyvinut zejména s ohledem na přesné dokončování kontur s omezeným přístupem mezi nástrojem a obrobkem. Aby byla zajištěna maximální flexibilita a možné použití, byly jeho rozměry přesně přizpůsobeny rozměrům tepelného upínače s úhlem 4,5° DIN.
Zatímco některé profilované součásti by se jinak musely obrábět pouze štíhlými tepelnými upínači z důvodu omezeného přístupu, tak nyní zákazníci CERATIZITu mají nově možnost použít i hydraulický upínač HyPower Access 4,5° a využít tak výhod hydraulického upínání oproti tepelnému.
Tento nový typ hydraulického upínače byl oceněný za průmyslový design a za jeho maximální procesní spolehlivost. HyPower Access 4,5° je vhodný pro vystružování a vrtání, stejně jako pro dokončovací frézovací operace ve výrobě nástrojů, forem, v leteckém a automobilovém průmyslu. Vynikající povrchy, dodržení přesných tolerancí, snadná manipulace – to je další výčet předností tohoto nového hydraulického upínače.

Přesné, stabilní, snadné a kvalitní
Obě varianty HyPower dokonale kombinují maximální přesnost (obvodová házivost do 3 µm) a spolehlivou stabilitu upnutí. Díky pokročilé technologii hydraulické expanze nabízejí tyto upínače vynikající soustřednost a velkou upínací sílu pro optimální výsledky. Navíc vlastnost hydraulického upínání je tlumit vibrace a tím snižovat zatížení vřetena, což výrazně prodlužuje životnost nástroje a vede k vyšší kvalitě opracovaných povrchů. Dalším vlivem tlumených vibrací jsou snížené emise hluku.
Komplikovaná manipulace je také minulostí. S malým úsilím lze nástroje reprodukovatelně a spolehlivě snadno upnout pouze pomocí 6hraného klíče, a to během několika sekund. Uživatelé navíc šetří drahocenný čas ve srovnání s jinými upínacími systémy, protože jsou eliminovány mezikroky, jako je např. proces nahřívání a chlazení, jak je tomu u tepelného upínání.
Kvalitu a spolehlivost zaručují i vysoce kvalitní materiály a vysoká úroveň zpracování, díky nimž jsou nové hydraulické upínače HyPower předurčeny k dlouhodobému používání.

Delší životnost nástrojů, vysoká bezpečnost
Vyšší řezné hodnoty ke zvýšení produktivity? Žádný problém s produkty HyPower. Uživatelé se nemusí obávat o optimální životnost řezných nástrojů. Snížené vibrace prodlužují jejich životnost.
Z hlediska bezpečnosti obsluhy mají hydraulické upínače oproti tepelným značné výhody, např. odpadá riziko popálení a obecné riziko zranění při manipulaci. Při tom všem je spolehlivost hydraulických upínačů velmi vysoká: Nástroje jsou optimálně drženy s maximální upínací silou a zajišťují tak vynikající výsledky při obrábění.

Hydraulické upínače VDI
A nezapomíná se ani na oblast soustružnických center, kde CERATIZIT nedávno prezentoval hydraulické upínače s VDI rozhraním pro upínání nástrojů s válcovými stopkami, vyvrtávacích tyčí a válcových nástrojových držáků pro revolverové hlavy soustruhů. Upínače jsou včetně možnosti vnitřního přívodu chladicí kapaliny. Standardně jsou k dispozici v průměru 20 mm v rozhraní VDI 30 a VDI 40. K dispozici je také varianta válcové stopky pro soustružnická/frézovací centra s vnitřním přívodem chlazení. K dispozici jsou v Ø 16 a 20 mm s vnějším průměrem válce 32 mm a v Ø 16, 20 a 25 mm pro vnější průměr válce 40 mm.

www.ceratizit.com
Foto: CERATIZIT

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 89 článek mě zaujal 16
Zaujal Vás tento článek?
Ano