asseco Aimtec murr

Mazak je hnací silou zelené éry v obrábění

Firma plánuje vyrábět obráběcí stroje, které budou čtyřikrát efektivnější než před 13 lety, což názorně předvedla na vertikálním obráběcím centru VARIAXIS i-800 NEO nejnovější generace.

 

Mezi obráběcími stroji, které na loňské výstavě MACH 2022 přitahovaly obdivné pohledy, bylo i nové vertikální obráběcí centrum VARIAXIS i-800 NEO společnosti Mazak. Jde o model, který v průběhu své provozní životnosti přináší výrazně nižší uhlíkovou stopu než jeho předchůdce. Tento pozoruhodný úspěch je odrazem závazku společnosti Mazak k výrobě šetrné k životnímu prostředí a je součástí strategie Go Green.
K tomu říká Greg Cocks, senior manažer – European sales engineering ve společnosti Mazak Europe: „Firma si stanovila cíl v oblasti životního prostředí a udržitelnosti, kterého chce dosáhnout do roku 2030 s tím, že bude vyrábět efektivnější stroje.

Strategie Go Green
Při určování míry udržitelnosti uplatňuje Mazak řadu faktorů: od spotřeby energie, počtu servisních intervalů až po celkové velikosti stroje ve vztahu k jeho obrobené ploše. Do takzvaného faktoru X zabudovává několik kritérií, kdy cílová hodnota tohoto faktoru je čtyři.
„Na obráběcí stroj, který byl vyroben v roce 2010, aplikujeme rovnici a poté na každou novou iteraci modelu hledáme faktor změny. Náš výpočet aplikujeme na naše nejnovější stroje v rámci snahy o neustálé zlepšování," vysvětluje Greg Cocks a doplňuje: „Právě to bylo vidět na loni předváděném stroji VARIAXIS i-800 NEO, který má o 22,7 % nižší uhlíkovou stopu při provozu ve srovnání s předchozí generací.“
I když na trhu existuje poptávka po snížené spotřebě energie vzhledem k její rostoucí ceně, zákazníci se začínají ptát také na uhlíkovou stopu ve vztahu k životnímu cyklu stroje. Tyto informace mají zásadní význam ve stále větším počtu průmyslových odvětví. Například výrobci automobilů uvádějí údaje o obsahu CO2 v jimi vyráběných vozidlech.
„Jediný způsob, jak to mohou udělat přesně, je znát obsah CO2 vyprodukovaný výrobou součástí, které se do daného vozidla dodávají," říká Greg Cocks. „Následně je po výrobcích v dodavatelském řetězci požadováno, aby uváděli poměrně přesné výpočty, kolik CO2 spotřebují jejich obráběcí stroje při výrobě komponent. Používáte-li k výrobě dílů stroje Mazak, velmi pravděpodobně spotřebujete méně CO2 než dříve, což vás staví do výhodné pozice při výběrových řízeních na zakázky.“

Energy Dashboard
Společnost Mazak se velmi zajímá o měření i analýzu uhlíkové stopy a nabízí produkty, jako je Energy Dashboard, který v reálném čase měří skutečnou spotřebu energie na jeden díl s využitím norem stanovených protokolem o skleníkových plynech.
„Dashboard například odhalí, že jste na výrobu dílu spotřebovali 6,4 kW energie a že to stálo X korun, ale tím, že našim zákazníkům poskytneme snadný přístup k těmto informacím, začnou lépe chápat náklady i uhlíkovou stopu na součástku,“ říká Greg Cocks.
VARIAXIS i-800 NEO poskytuje vysoce přesné obrábění, je vybaven širokým obráběcím prostorem pro manipulaci s velkými obrobky a spolu s různými vřeteny splňují všechny průmyslové požadavky. Není však zdaleka jediným strojem v portfoliu firmy, který se může pochlubit ekologickými vlastnostmi.
„Všechny stroje Mazak, které nyní navrhujeme v našem výrobním závodě ve Worcesteru, již nepoužívají transformátory. Pracují přirozeně na 400 V, což eliminuje energetické ztráty spojené s transformací energie. Je tedy zřejmé, že strategie Mazak Go Green prochází celou společností,“ vysvětluje Greg Cocks.

www.mazakeu.cz
Foto: Mazak

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 86 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano