asseco Aimtec murr

MSV – Inovace napříč obory

64. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se uskuteční od 10. do 13. října, seznámí návštěvníky s průmyslovými technologiemi a inovacemi vystavovatelů z celého světa. V synergii s MSV proběhnou také specializované akce Transport a Logistika, Envitech a Woodtec.

 

Letošního strojírenského svátku všech strojařů se zúčastní přední společnosti napříč průmyslovými odvětvími. Své výrobky a služby bude prezentovat přes 1250 vystavujících firem ze 43 zemí. Tradičně nejsilněji zastoupeným oborem bude obrábění a tváření, včetně obráběcích nástrojů. Své expozice připravují také firmy věnující se automatizaci, elektronice, průmyslovým robotům, měřicí technice, plastům, sváření, povrchovým úpravám, hydraulice nebo materiálům a komponentům.
Jak sdělil ředitel MSV Michalis Busios: „Díky svému širokému zaměření nabízí veletrh příležitost propojit odborníky v nejrůznějších oblastech. Vzniká tak jedinečná platforma pro sdílení zkušeností, podporu inovací a diskuzi o budoucím vývoji průmyslu.“

Efektivní a udržitelný průmysl
Setkání průmyslových lídrů z různých zemí umožňuje rozvíjet nové inovativní přístupy, což v konečném důsledku posiluje konkurenceschopnost celého průmyslového odvětví. Jednou z hlavních charakteristik MSV je jeho mezinárodní rozsah a vysoká účast zahraničních vystavovatelů i návštěvníků, kteří na veletrh přijíždějí s cílem navázat nové obchodní vztahy.
Své oficiální expozice zaštítěné vládou nebo proexportní institucí letos na strojírenském veletrhu otevřou např. Indie, Čína, Francie, Polsko, Maďarsko, Moldavsko, Rakousko, Slovensko nebo Tchaj-wan. Součástí veletrhu bude také Česká národní expozice, která na jednom místě sdruží služby státu podnikatelům.

Digitalizace: Cesta k efektivitě
Jde o nedílnou součást průmyslových procesů. Digitalizace otevírá dveře do nové éry efektivity a konkurenceschopnosti. Mezinárodní strojírenský veletrh se této tématice dlouhodobě věnuje a představuje nejnovější přístupy a řešení, které digitalizace nabízí. Již tradiční expozice Digitální továrna 2.0 bude umístěna v pavilonu F. Zaměří se například na 5G sítě, management energií, udržitelnost průmyslu nebo efektivní aplikaci umělé inteligence (AI). Hlavním partnerem projektu je v letošním roce Národní centrum Průmyslu 4.0, které ve spolupráci s výzkumným pracovištěm CIIRC ČVUT v Praze – RICAIP Testbedem pro Průmysl 4.0, společnostmi Siemens, T-Mobile, Česká spořitelna, DEL, SICK a evropským inovačním společenstvím EIT Manufacturing představí cestu k úspěšné firmě 21. století. Připravena bude také Digitální stage pro prezentaci případových studií i nových technologií.
„V letošním roce bude poprvé k dispozici i druhé pódium pro navazující diskuze o aktuálních tématech,“ doplnil Michal Svoboda, vedoucí marketingu a komunikace.  



Komentované prohlídky, 3D tisk i jaderná energetika
V průběhu veletrhu mohou zájemci využít komentované prohlídky MSV TOUR plné praktických ukázek. Ve vybraných expozicích budou na účastníky čekat experti, kteří představí novinky v oboru a zajímavá řešení. Součástí MSV bude i akce Kontakt-Kontrakt nabízející možnost dopředu si domluvit obchodní setkání s přesným časovým harmonogramem. Významnou událostí bude Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, který se uskuteční první den veletrhu. Návštěvníci se mohou těšit také na vyhlášení tradiční soutěže Zlatá medaile pro nejlepší exponáty.
Zajímavý program se bude odehrávat také v České národní expozici. Uskuteční se zde například seminář zaměřený na expanzi a možné investice v USA následovaný jednáními českých firem se zástupci 11 amerických států. Ekonomickým aspektům 3D tisku z hlediska výzev i přínosů se bude věnovat Fórum aditivní výroby. Novinkou bude také seminář Kybernetická bezpečnost v průmyslu, který se zaměří na zabezpečení průmyslových podniků vůči vnějším kybernetickým hrozbám.
Důležitým tématem doprovodného programu je energetika. Existující vzájemnou spolupráci mezi českými a francouzskými firmami v jaderné energetice bude prezentovat Francouzsko-české fórum o jaderné energii. Studenty škol osloví akce IndusTRY zaměřená na přiblížení moderního průmyslu mladým generacím a seznámení s možnostmi kariéry v této oblasti.

Logistika, udržitelnost a Woodtec
Jedním z důležitých prvků moderního průmyslu je oblast logistiky, na kterou se zaměřuje mezinárodní veletrh Transport a Logistika. Návštěvníci se seznámí s nejnovějšími technologiemi, které zlepšují efektivitu, spolehlivost i automatizaci logistických procesů. Součástí bude také projekt Packaging Live – letos poprvé se dvěma balicími linkami. Na téma udržitelnost se zaměřuje další souběžně konaný veletrh Envitech. Firmy představí inovativní přístupy i produkty, které s touto problematikou souvisí. Důraz na udržitelnost zahrnuje širokou škálu aspektů, včetně energetické efektivity, snižování emisí nebo využívání udržitelných materiálů.
Souběžně s MSV se koná také Mezinárodní veletrh pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl Wooodtec, který se na brněnské výstaviště vrací po šesti letech a bude situován v pavilonu Z. Tento veletrh s třicetiletou tradicí je zásadní dřevařskou a nábytkářskou událostí v České republice. Na čtyři desítky vystavovatelů ukáže své stroje pro zpracování dřeva a výrobu nábytku, nářadí, kování nebo technologie, které si poradí se zpracováním dřevního odpadu. Hlavním partnerem této akce je Svaz výrobců a dovozců dřevozpracujících strojů a zařízení.

www.msvbrno.cz
Foto: Veletrhy Brno

Praktické informace
MSV a souběžně konané akce začínají na brněnském výstavišti v úterý 10. října a potrvají do pátku 13. října 2023. Otevřeno bude denně od 9 do 17 hodin, poslední den do 16 hodin. Nejvýhodnější vstupenky jsou k zakoupení online na webových stránkách www.msvbrno.cz.

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 143 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano