asseco Aimtec murr

Nová laboratoř pro fotovoltaiku

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT v Brně se rozšířila o laboratoř se specializovaným polygonem, který vznikl ve spolupráci s Českou fotovoltaickou asociací (ČFA).

 
Studenti budou laboratoř s polygonem využívat jako učebnu pro trénink instalace solárních systémů, čímž získají aktuálně vysoce žádanou kvalifikaci pro montáž fotovoltaiky a elektromobility. Doposud spoléhala teoretická výuka v oblasti FV systémů na počítačové simulace, nyní FEKT nově nabízí studentům předměty se zaměřením na OZE a možnost získat v sestavování FV systémů i odbornou praxi.
Vznik laboratoře umožní dosažení profesní kvalifikace Elektromontér fotovoltaických systémů nebo dobíjecích stanic pro elektromobily. Laboratoř disponuje fotovoltaickou střechou, která umožňuje zapojování komponentů pro síťový i hybridní fotovoltaický střídač na propojovacím panelu. Obsahuje i ukázkové řešení odpojování stejnosměrného napětí FV modulů, kdyby bylo potřeba systém uvést do bezpečného stavu – ať už z důvodu práce na zařízení, nebo kvůli bezpečnosti hasičů v případě požáru. Polygon je vybaven i dobíjecí stanicí a konektorovacím pracovištěm.

Foto: Archiv FEKT a ČFA
 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 135 článek mě zaujal 31
Zaujal Vás tento článek?
Ano