asseco Aimtec murr

Nákladní vozidlo poháněné palivovým článkem

Firmy Toyota Motor Europe a VDL Groep spolupracují na prvním nákladním vozidle s palivovým článkem. Díky poznatkům z pětiletého zkušebního období tak budou moci podpořit další rozvoj udržitelné vodíkové infrastruktury napříč Evropou.

 

Očekává se, že první předváděcí nákladní vozidlo absolvuje silniční zkoušky s vyhodnocením potenciálních zlepšení pro další fáze projektu. VDL Groep nyní připravuje čtyři další vozidla na palivové články, která budou využívat poskytovatelé logistických služeb pro značku Toyota. Dopravci VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT a Yusen přispějí k úspěchu projektu nasazením vodíkových nákladních vozidel na pravidelných logistických trasách v Belgii (Antverpách), Francii (Lille), Německu (Kolíně nad Rýnem) a Nizozemí (Amsterdamu a Rotterdamu). Na všech čtyřech uvedených trasách se nachází minimálně jedna vodíková čerpací stanice, připravena budou ale i záložní řešení.
Uvedený projekt doplňuje iniciativy Toyoty se zaměřením na dekarbonizaci logistických operací a podporuje dlouhodobý cíl stát se do roku 2040 uhlíkově neutrální společností.

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 137 článek mě zaujal 28
Zaujal Vás tento článek?
Ano