asseco Aimtec murr

Továrny na čipy budou, s personálem je to horší

Globální nedostatek čipů způsobený pandemií přiměl západní země k masivním investicím do jejich vlastní produkce a v Evropě i v USA začaly vznikat projekty na nové „čipové“ továrny.

 
Americký prezident Joe Biden loni podepsal zákon na podporu polovodičového průmyslu v USA, pro kterou tamní vláda již vyčlenila 280 mld. dolarů. Obdobnou iniciativu schválil letos i Evropský parlament. EU hodlá investovat do vlastní výroby čipů desítky miliard eur a do konce desetiletí zdvojnásobit svůj podíl na globální produkci polovodičů.
Do roku 2027 by tak měly v Evropě vyrůst další závody na čipy americké firmy Intel v Magdeburku a ve Vratislavi. Rozšiřovat výrobu plánuje i americká firma Onsemi v již existující továrně na polovodiče v Rožnově pod Radhoštěm.
Nejnověji potvrdila tchajwanská společnost TSMC, že v Německu postaví svou první evropskou továrnu na výrobu čipů s investicí 10 mld. eur. Do roku 2027 by měla vytvořit kolem dvou tisíc pracovních míst, problémem však je, že tyto hi-tech výrobny možná nenajdou dostatek kvalifikovaného personálu pro své provozy. To může být kritickým faktorem, který fatálně zkomplikuje ambiciózní plány Západu na čipovou soběstačnost.
Americká asociace polovodičového průmyslu SIA odhaduje, že v roce 2030 bude v sektoru chybět zhruba 1,4 mil. techniků, počítačových vědců a inženýrů. Situaci navíc komplikuje Čína, která začala „lovit“ inženýrské talenty v Evropě a v USA pro své hi-tech provozy.
 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 138 článek mě zaujal 24
Zaujal Vás tento článek?
Ano