asseco Aimtec murr

Zelená elektřina pro letadla na letištích

Schválené nařízení EP a Rady EU ukládá evropským letištím povinnost zajistit do konce příštího roku u všech kontaktních stání přístup k dobíjení energií, která musí být navíc nejpozději od roku 2030 výhradně „zelená“.

 
EU tak chce omezit emise produkované letadlem, když stojí na letištní ploše a spotřebovává energii nezbytnou k provozu palubních přístrojů či osvětlení, kterou získává buď z letištních mostů, nebo externího zdroje spalujícího fosilní paliva, jako jsou pozemní pohonné jednotky či pomocné motorové jednotky používané k napájení klimatizace, kdy ještě nemá motory v chodu, ale cestující již jsou v letadle.
Letiště tak budou muset investovat do energetické infrastruktury a odběru dražší energie z OZE. Pražské letiště v Ruzyni má zajištěn přívod elektřiny na všechny mosty již nyní, ale na vzdálených stáních chce dosavadní dieselgenerátory nahradit mobilními bateriovými zdroji, do nichž investuje nižší stovky milionů korun. Od povinnosti mohou být případně osvobozena malá letiště s méně než deseti tisíci komerčními vzlety a přistání ročně. V ČR např. Ostrava, Karlovy Vary nebo České Budějovice, které splňují i některé další podmínky, jež mohou zažádat o výjimku.
 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 121 článek mě zaujal 28
Zaujal Vás tento článek?
Ano