asseco Aimtec murr

Málo zdravotníků? Povolejte roboty…

Na světové konferenci AI v Šanghaji byl spolu s prototypem humanoidního robota Tesla Optimus a dalšími AI roboty od čínských firem představen i GR-1 – první sériově vyráběný humanoidní robot na světě.

 
Nový sériový robot GR-1 řeší nedostatek pracovních sil při stárnoucí populaci. V Číně se počet lidí ve věku 60 plus zvýší z 280 mil. na více než 400 mil. do roku 2035, proto země plánuje masově vyrábět humanoidní pomocníky, jako je např. 1,64 m vysoký GR-1 o hmotnosti 55 kg pro nasazení ve zdravotnických zařízeních.
Šanghajská firma Fourier Intelligence, která tyto roboty vyrábí, říká, že pacienti jsou již obeznámeni s používáním částí robotiky např. k podpoře paží a nohou při fyzikální terapii. Humanoidní roboti by pak mohli vyplnit zbývající mezeru. Nakonec by mohli mít pacienti autonomní robotiku, která s nimi bude interagovat.
GR-1 dokáže chodit, vyhýbat se překážkám a provádět jednoduché úkoly, jako je držení a podávání lahví, zvedat náčiní, nástroje apod. GR-1 by mohl být pečovatelem, terapeutickým asistentem nebo i společníkem pro seniory, kteří zůstávají sami doma.
Foto: Fourier Inetlligence
 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 259 článek mě zaujal 72
Zaujal Vás tento článek?
Ano