asseco Aimtec murr

Ultrazvukem proti Alzheimeru

Nová lékařská technika by mohla otevřít nadějné možnosti pro řadu léků k lepší léčbě Alzheimerovy choroby, nádorů a dalších onemocnění mozku.

 

Většinu mozkových onemocnění nelze vyléčit, což je způsobeno strukturou v našem mozku, která se nazývá hematoencefalická bariéra (BBB). Ta sice chrání neurony v mozku tím, že působí jako štít proti škodlivým toxinům a patogenům, ale také brání účinným lékům dostat se tam. K narušení BBB se již používá dlouhovlnný ultrazvuk, to však může mít negativní vedlejší účinky, protože otevírá BBB na dlouhou dobu (24–48 h) a tím i pro toxiny.
Vědci z londýnské Imperial College zjistili, že menší tlak na imunitní systém vytváří ultrazvuk při nižších frekvencích, takže otevírání a zavírání bariéry probíhalo v rekordním čase 10–20 min., tzn. čtyřikrát méně nežádoucích toxinů. Do krevního řečiště vstřikují bubliny s neškodnými plyny a následně aplikují do postižené oblasti nízkofrekvenční ultrazvuk. Když bubliny dosáhnou této oblasti, expandují a tlačí stěny krevní cévy směrem ven, což vytváří v BBB dočasné mezery, jimiž mohou vniknout molekuly léčiva. Nová technika by mohla zefektivnit účinek stávajících léků, jako jsou ty na Alzheimerovu chorobu. A v budoucnu by takto šlo i oddálit stárnutí nebo dokonce zabránit vzniku nádorů.

Foto: Columbia Engineering

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 196 článek mě zaujal 35
Zaujal Vás tento článek?
Ano