asseco Aimtec murr

E.T. by si už mohl zavolat domů

První 5G hovor přes satelitní celulární širokopásmovou síť pomocí běžného smartphonu se stal realitou a dláždí tak cestu komunikačnímu pokrytí bez omezení dostupnosti sítí.

 

Z Havaje do Španělska proběhl 8. září první 5G hovor svého druhu pomocí neupraveného smartphonu Samsung Galaxy S22n s využitím sítě AT&T a testovacího satelitu BlueWalker3 firmy AST SpaceMobile, která buduje vesmírnou satelitní celulární širokopásmovou síť. Jeho prostřednictvím se technici AST spojili z bezdrátové mrtvé zóny z Maui na Havaji s inženýrem Vodafonu v Madridu.
Už v dubnu letošního roku firma uskutečnila první hovor ze satelitu přímo na mobil z texaského Midlandu do Tokia, o necelé dva měsíce později provedla na Maui první úspěšný datový přenos z vesmíru ze satelitu na mobil prostřednictvím LTE (4G) sítě rychlostí přes 10 Mbit/s, a v srpnu první videohovor z Maui do Restonu v americké Virginii, kdy downloadem 14 Mbit/s zároveň překonala dosavadní rekord v přenosové rychlosti.
„První úspěšné mobilní širokopásmové připojení 5G z vesmíru přímo do mobilního telefonu je dalším významným pokrokem v telekomunikacích, a ukázkou toho, co je možné realizovat s 5G,“ uvedl Jason Leigh, výzkumný analytik pro mobilitu ve společnosti IDC.
Otázkou však je, zda jsou zákazníci ochotni připlatit si, aby mohli využívat satelitní připojení na svém mobilu. Reálné aplikace, ať už pro spotřebitele nebo firmy, zatím zůstávají poměrně vzdálené, vzhledem k tomu, že satelitní pokrytí nebude pro většinu lidí příliš důležité. Zájem o satelitní funkce na svých chytrých telefonech, čímž se eliminuje potřeba samostatného satelitního telefonu, by mohla mít relativně malá skupina, která tráví hodně času mimo oblasti pokrytí sítí, ale běžný uživatel nebude zřejmě ochoten každý měsíc platit více za satelitní přístup.
Michael Misrahi, americký telekomunikační lídr pro globální společnost Ernst & Young v oblasti profesionálních služeb, však zastává názor, že satelitní služba 5G je potřeba a z pohledu spotřebitele poskytne plně interoperabilní terestriální a nepozemská síť kompletní pokrytí, které není omezeno věžemi a pozemními rádiovými jednotkami. To vytváří síť, která může poskytovat konektivitu, bezpečnost a neustálou infrastrukturu připojení, aby bylo zajištěno, že zařízení, která vyžadují 100% dostupnost, budou připojeny bez ohledu na topologii a umístění – dokonce i na moři nebo ve vzduchu.
Hlavní hybnou silou satelitní služby je podle něj 2,6 mld. lidí, kteří jsou globálně bez připojení. Počáteční případy použití pro 5G satelit, očekávané v příštích dvou až třech letech, budou však zaměřeny spíše na tísňová volání a zprávy a nízké datové přenosy pod 75 Mbps.
„Test AST vedl k rychlosti stahování 14 Mb/s, což nesplňuje ani definici širokopásmového připojení FCC, která začíná na 25 Mb/s, takže satelit je aktuálně skutečně konektivitou s relativně malým širokým využitím, kromě typu tísňových služeb, tvrdí Octavio Garcia, hlavní analytik americké společnosti Forrester, zabývající se průzkumem trhu. Nicméně v satelitním průmyslu zůstává mnoho neznámých. Síť Starlink Elona Muska za poslední dva roky radikálně změnila situaci, a použití flotily potenciálně desítek tisíc satelitů obíhajících na nízké orbitě Země by mohlo dramaticky zvýšit množství dostupné kapacity a snížit náklady na její dodání.

Josef Vališka
Foto: AST SpaceMobile

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 74 článek mě zaujal 16
Zaujal Vás tento článek?
Ano