asseco Aimtec murr

Nejvyšší výzkumný stožár

V německé Lužici byl v květnu uveden do provozu vůbec nejvyšší výzkumný stožár pro měření rychlosti větru na světě, který má otevřít cestu nové generaci větrných elektráren.

 

Stožár o výšce 300 m a hmotnosti 70 tun je osazen 46 měřicími přístroji, které budou v průběhu jednoho roku sbírat různá data, jako např. rychlost větru, tlak vzduchu, objem srážek, ale také chování netopýrů.
Projekt o hodnotě 2,8 mil. eur má na starost společnost Beventum a jejím úkolem je zkoumat potenciál větru ve vysokých výškách, což má pomoci vyřešit problémy s umisťováním větrných turbín. Ty v posledních letech často naráží na odpor místních komunit, což Německu, které po odstavení jaderných bloků vsadilo na OZE, nepříjemně komplikuje další výstavbu vysokých větrných elektráren.
Díky výzkumu větrných turbín využívajících proudění ve vysokých výškách bude  v budoucnu možno realizovat větrné parky efektivněji a s vyšším koeficientem využití při současně nižším záboru plochy.
Výsledky výzkumu mají pomoci vyvinout prototypy odpovídajících nových větrných turbín, které budou zhruba dvojnásobně vyšší ve srovnání s předcházejícími generacemi, a umožní využívat silnější proudění ve vyšších výškách. Mohly by sloužit jako pomyslné „druhé patro" u stávajících větrných parků.

Petr Kostolník
Foto: GICON

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 82 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano