asseco Aimtec murr

Digitalizovat se dá i při zpracování plechu

Společnost Murrelektronik dodala pro individuální řízení zařízení a správu dat sběrnicovou kabeláž a moduly firmě AsservmentiPresse. Důvody, proč si vybral zrovna řešení Murrelektronik, vysvětluje zákazník níže.

 

Mezinárodně uznávaná italská firma AsservimentiPresse se již 30 let zabývá výrobou systémů pro automatizaci a podávání plechů pro lisy. Firma navrhuje a vyrábí kotouče, rovnačky, podavače i kompletní systémy pro manipulaci se svitky plechu. Její závod je rozdělen do různých konstrukčních oblastí včetně sekcí řezání a svařování konstrukcí až po numerické řízení obrábění a oblast montáže a testování zařízení. Vedle výroby se technické oddělení zabývá návrhem elektrického, mechanického a vlastního uživatelského rozhraní, ale i testy a simulacemi pomocí specializovaného softwaru.
V části automatizace se firma spoléhá na společnost Integra, která je partnerským distributorem značky Murrelektronik. Zejména pro rozváděče a hydraulické pohonné jednotky navrhla různá řešení pro připojení a správu napájení a dat.

Napájení lisů a lisovacích strojů
Automatizace strojů osazená společností Integra vychází ze specifických požadavků zákazníků, které se týkají jak tloušťky, tak i velikosti svitků, jež se vkládají do lisů, takže jsou schopní uspokojit poptávku tím, že systémy vyrábí zcela na míru.
AsservimentiPresse nabízí řešení pro zpracování svitků plechu o tloušťce od 0,3 do 20 mm a šířce od 200 do 2000 mm. V závislosti na požadavcích vyrábí kompaktní nebo konvenční zařízení, která zajišťují přesnost polohování i požadované rovnání. Rovnací stroj, který tuto úlohu plní, je vybaven proměnlivým počtem příčných i protilehlých válců, které určitým tlakem působí na plech přítlakem, čímž eliminují typické zakřivení svitku. Válce jsou poháněny hydraulickými pohony, které ovládají elektromagnetické ventily umístěné na boku jednotky. Tyto ventily jsou spouštěny signály z elektrického panelu, který je oddělen od strojního zařízení. Uvnitř rozváděče jsou umístěny napájecí a řídicí systémy pro rovnačku i podavač plechu, proto je nutné instalovat sběrnicové moduly pro řízení signálů.
„Řízení elektromagnetických ventilů pro úsek rovnání plechu je klíčové. Čím přesnější je rovnání plechu, tím lepší je posuv do lisu. To je možné pouze díky dokonalé orchestraci signálů do pohonů ventilů, které ovládají rovnací válce. Proto musí být kabeláž a konektory pohonů ventilů spolehlivé a musí zajistit výkonnost v průběhu času," vysvětluje Roberto Spelta, vedoucí oddělení elektrotechniky v AsservimentiPresse.
„Řešení Murrelektronik, jako jsou sběrnicové moduly a přípojky, se pro tento druh výrobku ukázala jako ideální, protože kabeláž i přípojky pro pohony plně vyhovovaly našim potřebám," doplňuje Matteo Foppa Vicenzini, generální ředitel AsservimentiPresse.
Přestože jsou stroje schopny přesouvat desítky metráků plechu, vyznačují se vysokou mírou přesnosti, a to jak při podávání lisů, tak při rovnání svitků, takže celý proces musí probíhat co nejefektivněji. Proto je implementace komponent na stroji od společnosti Murrelektronik užitečným řešením, které může předejít mnoha problémům.
V současné době je zde v provozu několik zařízení, která jsou schopna pracovat na principu filozofie společnosti Murrelektronik, jež za svůj model automatizace považuje decentralizaci. Kromě modulů MVK Metal bude AsservimentiPresse používat propojovací svazky M12, konektory pro pohony ventilů a jako nadřazený modul IO-Link ve třídě IP67 také modul Impact 67 Pro, který je díky svým vlastnostem ideální pro instalaci v prostředí výroby. Hlavním cílem italského výrobce je maximalizovat racionalizaci, uspořádání a funkčnost komponent umístěných na strojních zařízeních.
Gabriele Magni, manažer sektoru obráběcích strojů ve společnosti Murrelektronik, říká: „Pro toto řešení byl použit modul MVK Metal. Díky sběrnicovému modulu s krytím IP67 lze napájení připojit i sériově na více modulů, což zjednodušuje instalaci. K modulu pak byla připojena kabeláž pro správu dat do a ze stroje i pohonů. U takto speciální instalace hrály přípojky ještě zásadnější roli. Modul MVK Metal umožňuje nahradit tradiční složité zapojení malým počtem jednoduchých a spolehlivých přípojek a zaručit komplexní diagnostiku."

Proč Murrelektronik?
Společnost si vybrala komponenty Murrelektronik, protože jsou spolehlivé, snadno dostupné a nabízení vynikající poměr ceny a kvality. V partnerském distributorovi Integra našla firma AsservimentiPresse dobrou podporu už od samotného začátku spolupráce, kdy jim firma nabídla řešení Murrelektronik, na které se mohli 100% spolehnout.
„V oblasti automatizace je rozhodující včasná a přesná dodávka komponent, protože kromě kompetence a schopnosti řešit problémy je dnes stejně důležité dodržet sliby s včasným dodáním řešení. A Murrelektronik je společnost, která vyrábí stroje na míru s přesnými dodacími lhůtami i dodávkami. Díky své výrobě se tak můžeme spolehnout na dostupnost komponent, což nám umožňuje pokračovat v navrhování i stavbě strojů, které se vymykají běžným požadavkům," říká Luca Capaccioli, ze společnosti Integra, odpovědný za distribuci řešení Murrelektronik.
„Kabeláž i zařízení Murrelektronik se ukázaly jako vynikající řešení pro zjednodušenou instalaci na zakázkových výrobcích, protože plně vyhovují parametrům spolehlivosti a přesnosti, které stroje AsservimentiPresse vyžadují,“ dodává Matteo Foppa Vicenzini.

www.murrelektronik.cz
Foto: AsservimentiPresse

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 86 článek mě zaujal 17
Zaujal Vás tento článek?
Ano