asseco Aimtec murr

Mistři strojaři olšovečtí

Rok se s rokem sešel a v areálu brněnského výstaviště své tradiční místo zaujala na MSV 2023 i expozice společnosti Strojírny Olšovec, která patří už léta ke stálicím brněnské průmyslové přehlídky, aby představila své aktivity a pokroky.

 

Evropské úsilí o snížení emisní zátěže nahrazením spalovacích motorů elektromotory a použití ukládání energie z FVE do soustavy baterií se odrazilo i ve zvýšené poptávce po jemném mletí surovin využívaných v těchto bateriích. A firma Strojírny Olšovec se do této akce zapojila výrobou dílců mlýnů pro jemné mletí minerálních surovin, které zajištovala pro německého zákazníka. Tato zakázka, která umožnila navýšit obrat s tímto zákazníkem v roce 2022 a 2023 šestinásobně, umožnila vykrýt pokles výroby v jiných oblastech.
Vybavení firmy moderní svařovací a obráběcí technikou umožňuje i výrobu dílů pro náročná a složitá strojní zařízení, jako jsou např. rozměrná míchací zařízení pro různé směsi. Díky tomu byla firma schopná dodávat řadu složitých přesných strojních dílů vyráběných na svém širokém strojním vybavení, které zahrnuje např. CNC horizontální frézovací centrum HX-635, vertikální frézovací centrum Accuway UM 210 nebo výkonné obráběcí centrum Samsung PL45LY.

Využívají vlastní elektřinu
Loňský rok, který výrazně ovlivnila situace způsobená pokračující válkou na Ukrajině extrémním zvýšením cen energií, připravil řadě firem stejně nelehké období jako předchozí covidová doba. Strojírny Olšovec naštěstí nebyly touto energetickou krizí zasaženy v plné síle, tak jako mnohé firmy, které neměly fixaci elektrické energie, nebo nedisponovaly vlastním zdrojem energie. Již v roce 2010 strojírny investovaly a s využitím tzv. zeleného bonusu vybudovaly na střechách výrobních hal FVE o výkonu 90 kW, která pokrývá velkou část podnikem spotřebované energie.
Na základě pozitivních zkušeností s vlastní elektrárnou zareagovala na státní podporu vyhlášenou pro výstavbu těchto zdrojů a s využitím dotačního titulu NPO – Čistší zdroje energie realizovala letos výstavbu další FVE o výkonu 50 kW. Tím se opět přiblížila svému vytčenému cíli snižovat uhlíkovou stopu – při výrobě jedné mWh elektrické energie získané z fosilních paliv se uvolní 430 kg CO2, zatímco výroba elektřiny pomocí fotovoltaiky produkuje při stejném objemu vygenerované energie pouze 50 kg CO2, což je pouhá osmina ve srovnání s fosilními zdroji.
Jednoduchým výpočtem při roční hodnotě spotřebované elektřiny v objemu cca 635 mWh a při její výrobě s využitím130mWh FVE, kterou firma spotřebuje, tak lze konstatovat, že olšoveckým strojařům se daří snižovat uhlíkovou stopu o cca 20 %, tzn. o pětinu ročně. Cílovým stavem je, aby si firma vyráběla vlastními fotovoltaickými zdroji polovinu elektrické energie, kterou spotřebovává nyní pro svoji výrobu.

Profesionální svařování na vysoké úrovni
Významný podíl v práci Strojíren Olšovec představují svářečské zakázky, proto se firma v tomto směru neustále zdokonaluje, aby mohla odborně růst. Svařování provádí dle certifikátu ČSN EN ISO 3834-2:2005 a certifikátu ČSN EN 1090-1:2009+A1:2011 ve třídě provedení EXC2, přičemž svařovací práce zajišťují kvalifikovaní svářeči se státní zkouškou dle ISO9606.
Na zajištění bezchybnosti celého procesu (všech zámečnických i svařovacích procesů) dohlíží odborný dozor – svářečský inženýr se zaměřením na NDT kontrolu dle ČSN EN ISO 9712 sektor W level 2 pro MT i VT.
Firma je vybavena moderními svářecími stroji Fronius a za mnohaletou zkušenost v oblasti zámečnické výroby s následným svařováním získala několik desítek schválených postupů (WPQR) svařování dle ČSN EN ISO 15614 potvrzených certifikací inspekčního orgánu TÜV SÜD. Certifikáty jsou zaměřeny na metody svařování MIG-131, MAG-135, Tig 141.
Metoda MAG-135 pro svařování oceli S355J+N s rozsahem síly plechu 3–100 mm využívá koutové i tupé svary. Pro tuto metodu má bohaté zkušenosti se svařováním jemnozrnných ocelí a ocelí s vyšší pevností, jako např. materiál HARDOX 450 v rozsahu síly 3–30 mm. Pro materiály S690QL zas v rozsahu síly plechu 10–100 mm. V oblasti svařování jemnozrnných ocelí se firma specializuje na materiály P355NL, P355NL2 s rozsahem 8–100 mm pro koutové i tupé svary, pro materiály s vyšší pevností, jako je S460NL, disponuje certifikátem pro silné plechy v rozsahu 27–110 mm pro koutové i tupé svary.
Výrobní provoz má bohaté zkušenosti rovněž se svařováním nerezové oceli, jako jsou např. materiály 1.4301, 1.4571, 1.4828, kde disponuje odbornou kvalifikací pro síly plechu 3–80 mm.
Pro metodu Tig byly zkoušky prováděny na trubkách i plechu s T-spojem nebo tupém svaru (vše pro skupiny materiálu 1, 3, 5, 8, 10.1 v rozsahu síly plechu 3–30 mm pro koutové a tupé svary). Na základě těchto zkušeností už firma mohla přijmout nové výzvy v podobě svařování metodou MIG 131, kde získala certifikát pro svařování materiálu skupiny 32.1 (slitina mědi a zinku) CuZn10 pro síly polotovaru 3–40 mm pro koutové svary.
Nově se olšovečtí svářeči rozhodli na základě požadavků zákazníků rozšířit svoji kvalifikaci i o svařování hliníkových slitin dle EN573-3, EN1706 pro materiál EN AW5083 (AlMg 4,5 Mu 0,7), kde budou postupně svařovány vzorky na plechu t = 20 mm pro koutové svary (s rozsahem platnosti síly plechu 3–40 mm) pro neomezenou velikost koutového svaru. Dalším vzorkem bude tupý svar na plechu o síle 15 mm, který zajistí rozsah platnosti pro sílu 3–30 mm.

Petr Kostolník
Foto: Strojírny Olšovec

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 66 článek mě zaujal 14
Zaujal Vás tento článek?
Ano