asseco Aimtec murr

Když rychlost je klíčová

Prototypová výroba elektroniky zejména pro odvětví automotive – tak vypadá hlavní náplň činnosti společnosti Safiral. Její produkty však lze najít i v oblasti space nebo ve zdravotnictví.

 

Firma působí na trhu již 15 let a z její dílny vychází například LED světlomety pro automobily Volkswagen či BMW. K jejímu úspěchu na trhu již od roku 2011 přispívá informační systém Helios z produkce Asseco Solutions, přičemž od roku 2021 je zde implementována jeho nemodernější verze – Helios Nephrite. O zákazníka Safiral v současnosti pečuje společnost NVSP, HELIOS Gold partner.

Safiral se specializuje na expresní výrobu a vývoj elektronických zařízení neboli EMS. Svým zákazníkům pomáhá s celým procesem od návrhu desky, nakoupení součástek, osazení až po kompletaci, a to nejen prototypů, ale také předsérií a sériové výroby. Využíváním nejmodernějších technologií spolu s více než patnáctiletými zkušenostmi s prototypovou výrobou dokáže Safiral realizovat zakázky v extrémně krátkých termínech. Zákazníkům eliminuje prostoje ve výrobě, šetří náklady a urychluje vývoj nových produktů. Elektroniku vyrobenou v Safiralu najdete v nových automobilech, technologických novinkách i ve vesmírném programu.

„Výroba prototypů je hodně o rychlosti,“ říká Ing. Martin Lepka, majitel firmy, jednatel a výkonný ředitel v jedné osobě. „Ta u nás hraje již dlouhé roky prim a stále se ji snažíme zlepšovat. Například kontrola materiálu, který vstupuje do výroby, je jedním z klíčových úkonů rychlosti. Chybějící součástky jsou nejčastějším důvodem zpoždění dodacího termínu. A pokud součástky dojdou až při procesu, zastaví se celá výroba a vše se výrazně prodlouží.“



Rozhodně nelitujeme!

Již dva roky po svém vzniku si vedení firmy uvědomilo, že její rychlý růst, zvyšující se objem výroby a příliv zákazníků lze nadále zvládnout pouze s kvalitním ERP systémem. Rozhodli se pro pořízení tehdy nejpopulárnějšího systému pro střední firmy – Helios Orange. Ten zde byl spuštěn již v roce 2011 a úspěšně používán až do roku 2019. Během té doby však firma stále rostla a systém pro střední firmy již přestával pokrývat její potřeby. Proto bylo rozhodnuto přejít na systém Helios Green od stejného producenta. Za další dva roky nabídl dodavatel systému přechod na nejmodernější produkt z dílny Asseco Solutions – Helios Nephrite.

„Za celkem téměř 12 let provozu systému Helios jsme se utvrdili v přesvědčení, že bez něj bychom již nedokázali fungovat,“ říká Martin Lepka. „S jeho pomocí řešíme veškeré agendy. Využíváme moduly výrobní i moduly projektového řízení. Obě skupiny jsou individuálně přizpůsobeny naší společnosti. Důležité pro nás je, abychom měli aktuální informace vždy po ruce. Dále využíváme moduly ekonomické, finanční i skladové a též ty pro oblast personalistiky.“

Na otázku, proč se vedení firmy rozhodlo využít možnosti migrace na nový produkt, Helios Nephrite, odpovídá Martin Lepka: „Se systémem Helios se pojí naše dřívější osobní zkušenosti. Když jsme se rozhodli migrovat na nový systém z téže rodiny, věděli jsme, do čeho jdeme. Chtěli jsme systém, který má silnou podporu, je schopný přizpůsobit se našim potřebám, napojit se na výrobu a v případě potřeby s námi i vyrůst. A rozhodně nelitujeme,“ dodává.



Šetřit čas i finance

Vraťme se však v čase zpět. Helios Green zde byl spuštěn v květnu roku 2019, přičemž celá implementace tehdy trvala pouhých pět měsíců.

„Poté následovala fáze optimalizace a nastavování dalších funkcionalit a dá se říci, že tato fáze trvá dodnes, kdy společnost projevila zájem o pokročilé plánování výroby spolu s monitoringem,“ vzpomíná Ing. Lepka a dodává: „V minulosti jsme měli možnost vyzkoušet i jiné systémy, ale Helios vynikal velmi rychlou a kvalitní podporou, která je při implementaci, ale i dalším rozvoji, stěžejní. Konzultant nás postupně provedl definováním požadavků, implementací a následným rozvojem systému v čase. Za zajímavé považujeme nápady na inovace našich procesů, které přijdou až ve chvíli implementace. Najednou vás napadne, že něco jde dělat lépe.“

Již dnes, ani ne po dvou letech, ve firmě Safiral dokáží zhodnotit přínosy nového systému, a to nejen z pohledu procesů ve firmě.

„Díky napojení prakticky na veškeré firemní procesy jsme získali okamžitý přehled,“ pochvaluje si Martin Lepka. „Jsme schopni jednoduše zjistit nákladovost zakázek, čas na jejich realizaci a další důležité ukazatele. Veškerá data máme na jednom místě a jsme schopni průběžně vyhodnocovat procesy, zvyšovat efektivitu práce a rozhodovat se, které zakázky jsou pro nás přínosné nebo jak nastavit procesy tak, aby přínosnými byly.“

Ve firmě však pochopitelně nejde jen o procesy, ale též o přínos v rovině finanční.
„Klademe důraz na úsporu času, respektive na finanční úsporu, kterou nám systém Helios přinesl. Například díky tomu, že vidíme aktuální skladovost součástek, jsme schopni včas doskladňovat a zamezit prodlevám ve výrobě,“ vysvětluje Martin Lepka.

Nutnost pružně reagovat

„Pro Safiral je stěžejní rychlost výroby. To je naše velká konkurenční výhoda,“ upřesňuje Martin Lepka a dodává: „Pravidelně tak musíme pořizovat nové technologie a přizpůsobovat jim interní procesy. To znamená, že potřebujeme, aby náš systém byl schopný reagovat. A přesně to nám Helios umožňuje. Rychlost je pro nás klíčová!“

Moduly a funkcionality implementované ve firmě Safiral

V systému Helios Nephrite jsou licencované moduly v tzv. balíčcích:
- Základ – (jádro systému, ekonomiku, telemetrii, Helpdesk, API konektor, Procesní řízení, Majetek, banka, elektronická výměna dat, Kreditní sytém, Komunikační centrum, CRM, DMS, Fakturace, Pokladna, EET, WorkFlow).
- Webový portál, Výroba – plánování, kalkulace, TPV, řízení výroby).
- Obchodní sklad – (sklad, konsignace, kompletace, dekompletace, zápůjčky, vratné obaly, EEZ, celní sklad, nabídkové řízení, evidence neshod…).
- Projekty – (zakázka, projektové řízení, Ganttovy grafy).
- Docházkový systém.


Petr Jiras, Asseco Solutions
Foto: Safiral

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 71 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano