asseco Aimtec murr

ENGEL: Trendy automatizace v zeleném

Na veletrhu Fakuma, která nabízí ucelený přehled plastikářských technologií, nebude chybět ani expozice společnosti ENGEL, zaměřena zejméná na problematiku recyklace.

 

Rakouský výrobce strojů pro plastikářský průmysl v ní představí vybranou kolekci svých stěžejních produktů a systémů. Návštěvníci expozice č. 5203 v hale A5 se budou moci seznámit s modely e-victory 170/120 LIM, e-mac 265/130, e-motion 765/280 T, Duo 1840/500, dále pak s robotickými manipulátory Viper 20 DR a Viper 4 a aplikací bin picking pro separaci složek sypkého materiálu.
Na téma recyklačního zpracování je zaměřena zejména část expozice přibližující plně automatizovaný výrobní proces na příkladu stroje Duo 1840/500, nabízejícího optimální poměr ceny a výkonu. Jde o velký vstřikovací stroj s flexibilním uspořádáním, který je vhodný pro různé aplikace, jako jsou např. přepravní boxy nebo velké nádrže.
Tento základní stroj v segmentu dvoudeskových systémů se vyznačuje energetickou úsporností při výrobě velkých dílů, zvýšením produktivity díky uplatnění digitálních řešení a modulární vstřikovací jednotkou snižující nežádoucí prostoje.

Seznamte se!
Stroj e-victory 170/120 LIM charakterizuje firma jako kombinace přesnosti a efektivity. Je obzvláště vhodný pro výrobu malých přesných plastových dílů na vícekavitních formách, přičemž pro každou kavitu platí naprosto stejná hmotnost dílu, ať už je uprostřed formy, nebo na jejím okraji.
Verze v hybridním provedení bude na veletrhu demonstrovat možnosti plně automatizované linky pro 64dutinovou výrobu silikonových ventilů bez vodicích sloupů s upínací silou 120 T. Patentovaná konstrukce bezsloupkové uzavírací jednotky zajišťuje homogenní rozložení uzavírací síly pomocí tzv. Force Divider. Systém Flex-Link umožňuje vynikající paralelitu desek. K jeho přednostem patří plně automatická manipulace s díly a 100% kontrola. Výhodou bezsloupkové konstrukce je také rychlá výměna formy a jednoduchá integrace automatizace.
Plně elektrický vstřikolis e-mac 265/130, který představuje jednoduché a prostorově úsporné řešení pro čisté prostory, bude prezentovat své schopnosti při výrobě pro medicínský průmysl. Konkrétně půjde o automatickou výrobu ochranných krytek s využitím formy s 96 dutinami. Silnou stránkou stroje je přesný otisk všech dutin a výbava zahrnující např. přenosový systém Compact Box a nyní také balíček pro čisté prostory až do ISO 7.
Tenkostěnné vstřikování představí ENGEL na plně elektrickém stroji e-motion 765/280 T s aplikací kbelíku o objemu 1,3 l s IML. Stroj, k jehož hlavním přednostem patří mimořádně výkonná nová elektrická vstřikovací jednotka, automatizace bočního vstupu, kratší časy cyklů s řízením pohybu iQ a značením přímo ve formě (In-Mould Labeling), demonstruje nové standardy ve výkonu, přesnosti a účinnosti pro obalářské aplikace.

Robotické manipulátory
Významným faktorem moderní průmyslové výroby je automatizace, a ani ENGEL nestojí stranou těchto trendů. Na veletrhu Fakuma to bude dokumentovat Viper 20 DR, robotický manipulátor, který umožňuje výrazné snížení zmetkovitosti díky přímé kontrole součástí. Manipulátor bude prezentovat, jak lze odebírat součásti pomocí dvojitého robota a zkontrolovat je přímo v procesu. Mezi jeho přednosti patří např. systém iQ řízení pohybu, úsporný okruh, monitorování točivého momentu a možnost integrace do systému tzv. interaktivní továrny, které nabízí i další z předváděných exponátů: lineární robot s označením Viper 4. Aktuálně jde o nejmenšího robota této řady využívajícího 48V technologii. Kromě atraktivních výkonových parametrů disponuje i jednoduchým a snadno použitelným programováním.
Za pozornost stojí zejména jeho extrémně nízká spotřeba energie. Ve standardním 6sekundovém cyklu s plnými zdvihy a maximální možnou dynamikou činí pouze 200 Wh. Funkcí úspory energie jsou poprvé standardně vybaveny všechny vakuové okruhy a vakuum je řízeno průtokovým programem podle aktuálních požadavků, což v závislosti na aplikaci snižuje potřebnou energii až o 80 %. Další výhody spočívají ve snížení znečištění vzduchového filtru a tišším provozu robota.
Aplikace pro vychystávání bin picking bude ukazovat jednoduchou manipulaci a separaci složitých vložek sypkého materiálu s využitím easix robota s kloubovým ramenem a plné integrace do řídicího systému stroje.

Josef Vališka
Foto: ENGEL

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 78 článek mě zaujal 19
Zaujal Vás tento článek?
Ano