asseco Aimtec murr

Dejte šanci robotům!

Na brněnském výstavišti se v rámci MSV i letos představí špičková japonská obráběcí technika zastupovaná na českém a slovenském trhu společností Misan. Nyní zaměřená především na automatizaci.

 

Stěžejním exponátem v expozici Misan v pavilonu P je na letošním ročníku veletrhu robotická výrobní buňka sestávající z komplexu tří hi-tech zařízení.

Společně v komplexu
Prvním je výkonný soustruh Okuma Space Turn LB3000 EXII (MYW-800) s hlavním vřetenem a protivřetenem, jednou revolverovou hlavou a poháněnými nástroji s osami X, Y, Z a C. Konstrukce skloněného skříňového lože zaručuje termální stabilitu a vysokou tuhost pro konstantní a přesnou výrobu i při velkých úběrech. Osa Y s velkým zdvihem (u verzí MY, MYW) umožňuje obrábění nepravidelně tvarovaných součástí na jedno upnutí. Stroje ve verzích W, MW s MYW jsou vybaveny protivřetenem, díky němuž lze obrábět součást i z druhé strany bez ručního přepínání dílu.
Soustruh, který obsahuje i prvky a technologie pro úsporu energie (vypínáním nepotřebných funkcí), je vybaven úspornou řídicí jednotkou a výkonnými pohony integrovanými do vřetene, jež zvládnou těžké i vysokorychlostní obrábění a jsou o 5–13 % úspornější než předchozí generace indukčních motorů. Po přerušení chodu programu je stroj schopen navázat na poslední blok.
Další částí prezentovaného komplexu robotické buňky je 5osé multifunkční vysokorychlostní soustružnicko-frézovací obráběcí centrum Brother Speedio M200Xd1-5AX, které je vhodné pro produktivní obrábění. Konstrukci má podobnou jako u 5osých svislých center kolíbkového typu – kolíbka (osa A) se naklápí v rozsahu 150°. Vřeteno s rychlostí 10 000 ot/min a točivým momentem 40 Nm se pohybuje v osách X, Y a Z. Jako opce je nabízena i verze s 16 000 ot/min a středovým chlazením. Díky ose C s až 2000 ot/min je na stroji možné i soustružení. Řetězový zásobník pojme 22 nástrojů (opce nabízí až 28).
Stroj je vybaven řídicím systémem D00 umožňujícím programováni v jazyce EIA/ISO, řízení až 5 os (X, Y, Z a dvou os rotačního stolu A, B) a monitorování stavu stroje přes webový prohlížeč. Umožňuje také přenášet velké programy vysokou rychlostí z/do stroje a monitorovat průběh krouticího momentu. Nově byla zvýšena kapacita paměti pro programy a databázi nástrojů na 500 MB (volitelně až 3 GB), stejně jako max. počet programů na 4000.
Standardně je Brother Speedio M200Xd1-5AX vybaven teplotní kompenzací na všech osách bez vlivu na celkový čas obrábění a také vylepšenými algoritmy pro rychlejší a přesnější obrábění 3D ploch, které jsou vyhlazenější, a přesto rychleji obrobené. Pomocí 6 M-kódů je možné volit mezi nejrychlejším a méně přesným obráběním, až k vysoce přesnému pomalejšímu obrábění.
Komplex robotické buňky dotváří souřadnicový měřicí stroj Zeiss DuraMax umožňující rychlé, přesné a efektivní měření na lince přímo ve výrobní hale, který eliminuje potřebu pevných kalibrů. Sestavu doplňují dva průmyslové roboty.



Pro přesné obrábění a precizní povrchy
Robotická buňka není samozřejmě jediným strojem, který Misan v Brně prezentuje. Dalšími exponáty jsou rovinná bruska Okamoto ACC-63SA1 s křížovým stolem a automatizovaným řízením, umožňující pokročilé rovinné a tvarové broušení s garancí vysoké tuhosti a přesnosti, a 5osé svislé obráběcí centrum Okuma Genos M460V-5AX.
Stroje řady Genos-5AX s řídicím systémem firmy Okuma OSP-P300MA-H umožňují vysoký úběr materiálu a dosahují díky své velmi tuhé konstrukci vysoce přesných povrchů. Genos M460V-5AX má otočný stůl i kolíbku polohovanou pomocí hypoidního převodu, který má oproti šnekovému vyšší účinnost, menší hlučnost a je kompaktnější. Vliv na dosažení vyšších přesností má také vysoce přesné indexování os (A/C: ±4“, opakovatelnost A/C: ±1“). Kvalitní povrch je dosahován i díky softwarové podpoře, která je součástí základní výbavy stroje.
Stroj Genos M460V-5AX je pozoruhodný mj. i uplatněním řady hi-tech mechatronických prvků, jako je (opční) systém potlačení vibrací adaptivní změnou otáček vřetene pro přesun obráběcího procesu do stabilní oblasti řezných podmínek Machining Navi M-g, antikolizní systém CAS (Collision Avoidance Systém) nebo již ve standardu obsažená technologie teplotní korekce stroje zajišťující vysokou přesnost obrábění i v neklimatizovaných prostorech Thermo Friendly Concept.
Návštěvníci se mohou seznámit i s jednou z hlavních aktuálních novinek společnosti Okuma, novým řídicím systémem OSP-P500. CNC řízení nové generace bylo navrženo pro průmyslová odvětví vyžadující vysokorychlostní, přesné obrábění, intuitivní chytré operace a robustní zabezpečení. Díky zvýšenému výpočetnímu výkonu může OSP-P500 současně provozovat několik inteligentních technologií, monitorovacích systémů apod. pro zlepšení výkonu obrábění, přesnosti a doby cyklů. Vestavěné technologie umožňují maximální obrábění a zároveň snižují spotřebu energie. Nastavení, bezpečnostní ověření, programování i kontroly lze provádět přímo na OSP-P500 prostřednictvím moderního, uživatelsky přívětivého rozhraní.

3D tisk na scéně
Dalším reprezentantem účasti Misanu na MSV je zástupce technologie aditivní výroby v pavilonu A, jehož část je zasvěcena tradičně tématice 3D tisku. Jde o stroj firmy Concept Laser, kterou Misan na českém a slovenském trhu zastupuje, v podobě modelu M2. Stroj střední velikosti je určen pro výrobu forem, prototypovou výrobu z ocelí, hliníkových a titanových slitin v automobilovém průmyslu, dílů z lehkých nebo žáruvzdorných slitin v leteckém odvětví, zubních a kostních náhrad z CoCr a titanových slitin nebo obecně jakýchkoliv tvarově složitých výrobků.

www.misan.cz
Foto: Misan

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 115 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano