asseco Aimtec murr

SPINNER ROBOBOX: Inovace pro flexibilitu a efektivitu ve zpracovatelském průmyslu

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu bude i letos na stánku firmy REXIM zastoupen německý výrobce obráběcích strojů Spinner Werkzeugmaschinenfabrik, a to hned dvěma exponáty: frézovacím centrem VC850-4A a soustružnickým centrem TC600-65-SMCY s robotickou buňkou ROBOBOX.

 

V soustružení má německý výrobce Spinner dlouhou tradici. Již v roce 1950 zkonstruoval a vyrobil první soustružnický automat pro vlastní potřebu. Vačkové soustružnické automaty se pak staly následujících 20 let hlavním výrobním programem firmy. Od roku 1970 se firma věnuje vývoji a výrobě CNC obráběcích strojů.

Čtyřosý Spinner VC850-4A
Jde o vysoce výkonné frézovací centrum, které nabízí robustní, litinovou konstrukci, kompaktní rozměry a díky patentovanému řešení krytování pojezdu stolu. O efektivní evakuaci třísek z pracovního prostoru se stará dvojice bočních šneků ústících do pásového vynašeče. Výklopný stůl je opatřen drážkami pro uchycení upínacích prvků.
Zásobník nástrojů může mít až 48 pozic, vřeteno má volitelně 12 000 nebo 18 000 ot/min, středové, vysokotlaké chlazení 22 a 70 bar. Co se týče řízení, na výběr jsou dvě možnosti: Siemens 840D SolitionLine nebo Heidenhain TNC 640 (620).

Spinner TC 600
Univerzální soustružnické centrum TC 600 vyniká vysokou tuhostí. Základna stroje je tvořena jedním celistvým odlitkem a kaleným kluzným vedením suportu i koníku, případně protivřetena.
Vybavené „built-in“ vřetenovým motorem s vysokým krouticím momentem (325 Nm) nabízí TC 600 dostatečnou obráběcí kapacitu: maximální průměr 400 mm, délku 600 mm, průchod vřetenem d 65 mm nebo d 85 mm.
Konfiguraci soustruhu si může zákazník zvolit podle stupně požadované automatizace nebo komplexnosti výrobků, a to od základního, 2osého provedení až po 5osé. Řídicím systémem může být Siemens 840D-SL nebo Fanuc 32iT, nástrojové hlavy pak VDI30, VDI40 nebo BMT45.
V expozici firmy P/033 na MSV bude k vidění verze TC 600-65 SMCY s poháněnými nástroji, osou Y a s protivřetenem. Vystavené soustružnické centrum bude navíc opatřeno robotickým pracovištěm SPINNER ROBOBOX od sesterské společnosti Spinner Automation.

SPINNER ROBOBOX
Jde o speciální automatizační řešení pro CNC obráběcí stroje. Ve srovnání s běžnou automatizací nabízí tyto výhody:

- Flexibilita: ROBOBOX je flexibilní řešení pro automatizaci výrobního procesu, které lze použít pro různé obrobky a obráběcí stroje. Díky tomu je vhodný pro různé aplikace a lze jej rychle přizpůsobit novým požadavkům výroby. Podle rozměrů a hmotnosti obráběných součástí je možné nakonfigurovat ROBOBOX tak, aby byl už z výroby připraven pro okamžité použití. Aktuálně jsou k dispozici 3 velikosti robota – do 4, do 12 a do 40 kg. Profil polotovaru může být kruhový nebo čtvercový (obdélníkový) s výškou až 300 mm.

- Úspora místa: Ve srovnání s běžnou automatizací vyžaduje ROBOBOX méně zástavbového místa na dílně. To umožňuje lépe využít dostupný prostor, což může být výhodou zejména v malých výrobních provozech. Navíc, pokud se robot nevyužívá, má operátor neomezený přístup do pracovního prostoru a může tudíž používat stroj v režimu ručního vkládání/odebírání obrobků.

- Vysoká produktivita: SPINNER ROBOBOX může výrazně zvýšit produktivitu CNC obráběcího stroje. Automatizovaný CNC stroj může pracovat mnohem rychleji než ručně ovládaný, navíc v režimu 24/7, což umožňuje jeho lepší využití i produkci.
Větší efektivity lze obecně dosáhnout snížením času, nákladů, spotřeby energie nebo jiných zdrojů potřebných k dosažení cíle, nebo zvýšením produktivity produkcí většího množství výrobků při současných nákladech. Vyšší efektivita přináší vyšší ziskovost, kvalitu, spolehlivost a udržitelnost výrobního procesu.

- Vyšší spolehlivost procesu: robotické řešení nabízí vysokou úroveň spolehlivosti procesu, protože minimalizuje přímý přístup k obrobku i obráběcímu stroji. To snižuje potenciální zdroje chyb a zvyšuje kvalitu vyráběných dílů.
- Nižší náklady: buňka může vést k nižším nákladům na obrobek, protože umožňuje vyšší využití stroje a rychlejší výrobu.

- Kratší prostoje: Díky automatickému vkládání a odebírání obrobků snižuje ROBOBOX prostoje CNC obráběcího stroje. To znamená, že stroj může strávit více času výrobou obrobků v porovnání s obsluhou stroje operátorem.

- Vyšší bezpečnost: Automatizací výrobního procesu je omezena nebo eliminována přímá interakce operátora se strojem. To minimalizuje potenciální rizika nehody, která mohou vzniknout při obsluze stroje. Ke zvýšení bezpečnosti na pracovišti přispívají i doplňková bezpečnostní opatření, jako jsou senzory a monitorovací systémy. ROBOBOX je navržen tak, aby odpovídal současným normám pro bezpečný provoz strojních zařízení. Je certifikován CE, což je výhoda proti automatizovaným pracovištím vyráběným „na míru“.  

Robotické zařízení lze přizpůsobit všem soustružnickým a frézovacím strojům SPINNER. Vyrábí se ve dvou verzích, levé nebo pravé. Základní provedení je v obou případech identické; skládá se z robota M10iD/12 s nosností 12 kg a nosné konstrukce pro umístění zásuvek s teleskopickým výsuvem v obou směrech. Má praktický kabelový „teaching pendant“, který umožňuje operátorovi interagovat s robotem, programovat jeho pohyby, konfigurovat parametry a sledovat jeho stav. Dále je vybaven optickým monitorovacím systémem s bezpečnostními senzory pro monitorování prostoru robota a operátora, otočnými předními dvířky a základní deskou včetně odkapávací vany. Zákazník si může vybrat ze tří variant uchopovacích prstů s nastavitelným rozsahem, které umožňují zdvih až 44 mm. S jednou sadou tak lze pokrýt velký rozsah rozměrů obrobku.
Standardní verze ROBOBOXu je vybavena 5 zásuvkami s volitelnou velikostí roštu, které lze posouvat ve dvou směrech: do pracovní polohy, ve které robot nabírá polotovary, a do nakládací polohy pro jejich doplňování.
Do pracovní polohy se zásuvka vysune automaticky pomocí chapadla robota. Na stranu obsluhy se vysunuje ručně. Mechanicky je zajištěno, že lze vytáhnout vždy pouze jednu zásuvku. Úložná plocha je vybavena protiskluzovou podložkou a vkládacími plechovými rastry o velikosti hnízda 50–150 mm. Operátor umísťuje součásti do definovaného rohu hnízda, odkud si robot nabírá polotovary a vkládá je do upínacího zařízení obráběcího stroje. Stejným způsobem pak robot vkládá hotové obrobky do zásuvek. Uživatelé mají možnost si nakonfigurovat typy rastrů i počet zásuvek s ohledem na velikost obráběných součástí.
Na stránkách www.robobox.de mají zákazníci možnost zvolit si v konfigurátoru požadované provedení robotického řešení s ohledem na typ stroje, velikost a tvar polotovarů a obrobků. Další možnosti jsou např. skenner QR kódů, vzdálená údržba, vrtule pro čištění obrobků nebo odesílání zpráv v případě chybového stavu.

Automatizace  
Automatizace výroby je klíčovým prvkem moderního průmyslu a umožňuje podnikům získat konkurenční výhodu tím, že zvyšuje efektivitu, kvalitu i rychlost výrobních procesů. Je to nezbytný krok pro udržitelný růst a konkurenceschopnost v dnešní globální ekonomice.
SPINNER ROBOBOX je univerzální, flexibilní řešení automatizace obráběcího procesu, které je vhodné nejen pro velkosériovou produkci. Je navržen tak, aby byl schopen rychlé rekonfigurace i programování, které umožní rychlý přechod na jiný typ výrobku.
Společnost Rexim, spol s r.o., byla založena v roce 1990 a zastupuje renomované, světové výrobce produktů a technologií, určených pro zpracovatelský průmysl. Zaměřuje se na oblasti průmyslových maziv, montážních technologií a obráběcích strojů.
Rexim pracuje na základě přímého kontaktu se zákazníky, kterým nabízí kvalitní produkty, servis a technické poradenství. Distribuce probíhá prostřednictvím obchodních a technických zástupců v jednotlivých regionech po celé ČR i na Slovensku, s podporou produktových manažerů.

Ing. Vladimír Čech, Rexim
Foto: Rexim

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 130 článek mě zaujal 21
Zaujal Vás tento článek?
Ano