asseco Aimtec murr

První digitální dvojče v ČR má rodný list z TOS Varnsdorf

Mezi vystavovateli na veletrhu EMO nechyběli ani významní čeští výrobci obráběcích strojů. Na stánku společnosti TOS Varnsdorf jsme zastihli generálního ředitele Jana Rýdla a obchodního ředitele Miloše Holakovského. Co přivezla firma do Hannoveru?

 

„Letos se na veletrhu snažíme zejména propagovat řadu strojů WHT 110/130, které jsme částečně inovovali oproti předcházejícímu modelu, to je hlavní téma naší expozice. Prezentujeme také TOS Control, nástavbový systém na řídicí systém stroje, který umožňuje rozšíření řady funkcí a zvyšuje komfort pro obslužný personál. Zároveň je propojený s virtuálním dvojčetem našeho stroje, které v Hannoveru také předvádíme na systému Sinumerik One. Každý z našich zákazníků si tak může prakticky „osahat“ řídicí i nástavbový systém i jejich možnosti,“ komentuje generální ředitel Jan Rýdl a dodává: Navíc jsme přivezli i dva další fyzické exponáty – dvě nejnovější frézovací hlavy, které jsou výsledkem našeho posledního vývoje a které dále zvyšují univerzálnost použití našich strojů. To jsou ve zkratce tři hlavní témata letošní expozice TOS Varnsdorf na EMO 2023.
TOS Control nabízí řadu užitečných možností, které zákazník může vyžívat nad rámec řídicího systému a umožňuje mu mnohem lepší a komfortnější ovládání stroje. K jeho přínosům patří např., že se obsluha může přes něj připojit do podnikového ERP systému, může si připojit aplikaci pro inprocesní měření obrobku přímo na stroji, aniž by díl bylo potřeba sundávat apod. Aplikací je celá řada a bude jich postupně ještě přibývat, firma se snaží její spektrum stále rozšiřovat. A zatímco dříve v TOSu přemýšleli, kde sehnat dobrého konstruktéra a další klíčové pozice, dnes podnik shání hlavně aplikační inženýry, softwarové vývojáře, aby vyvíjeli aplikace pro tento nadstavbový systém.
„Důležité je hlavně virtuální dvojče,“ doplňuje obchodní ředitel Miloš Holakovský. „Jsme první v republice, kdo s ním začal a ve spolupráci s firmou Siemens jsme projekt úspěšně dotáhli do konce. Již jsme prodali velký deskový stroj WRD 170 americkému zákazníkovi, který měl zájem právě o virtuální dvojče. Takže i na jeho prezentaci ve veletržní expozici je možné detailně vidět – aniž by tu byl fyzicky stroj postavený – všechny jeho specifikace. Zákazník si pak může odladit veškeré programy na všechny dílce, které chce obrábět, vyzkoušet, zda nedochází ke kolizním stavům, zda je přesně nastavené PLC, motory, pohony atd. Takže virtuální dvojče se chová naprosto identicky jako reálný fyzický stroj.“
„Pro zákazníka je to ohromná výhoda. Aniž by už měl stroj, resp. čekal na jeho dokončení a zprovoznění, jeho technolog nebo programátor si může od stolu odlaďovat dílce, které, až stroj fyzicky dorazí, do něj jen přehraje a okamžitě je možné začít s výrobou,“ říká Miloš Holakovský.
To samozřejmě výrazně zrychluje celý výrobní proces i jeho přípravu a je výhodné pro výrobce stroje i pro zákazníka. Konstruktéři strojů si na virtuálním dvojčeti mohou kompletně odzkoušet všechny funkce, výměnu hlav, nástrojů i zkušební obrábění, elektrické instalace apod. a zákazník si následně už může připravit potřebné programy.
Siemens přišel s touto novinkou v letošním roce, když firma začala prodávat nový řídicí systém Sinumerik One, a zmíněný stroj je vůbec první v ČR, který má plnohodnotné virtuální dvojče. Jak připomíná Jan Rýdl, Siemens v rámci některých projektů spolupracoval na virtuálním dvojčeti se společností TOS Hulín a několika dalšími výrobci obráběcích strojů, ale toto je první případ, který se podařilo reálně komercionalizovat. TOS Varnsdorf si tak mohl připsat primát v podobě prvního reálného prodeje produktu zákazníkovi.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 100 článek mě zaujal 21
Zaujal Vás tento článek?
Ano