asseco Aimtec murr

Přicházejí nové řady nástrojů Emuge-Franken

Kromě strojů se na veletrhu EMO 2023 v Hannoveru představila i řada novinek z oblasti obráběcích nástrojů. A jejich mimořádnou úrodu mohli návštěvníci vidět i na stánku německého výrobce, skupiny Emuge-Franken.

 

Lákadlem divize vrtání firmy Emuge jsou letos na jaře představené nové řady vrtáků.

Nové řady vrtáků Emuge
K nové řadě univerzálních vrtáků BasicDrill BD101 použitelných „od A do Z“, říká ředitel české pobočky Lukáš Novák: „Jde o univerzální řadu vrtáků pro různé materiály, kde firma brala ohled i na to, aby byla vyráběna ekonomicky a poskytující výborný poměr cena/výkon při vrtání odlišných materiálů jedním nástrojem.“
Výkonné řady pro vrtání ocelí a nerezí SteelDrill SD102 a InoxDrill ID103 doplňuje dále řada speciálních vrtáků pro rychlostní vrtání vysokými posuvy, pojmenovaná PunchDrill. Její ukázky měli možnost vidět i účastníci posledních technologických dnů Misan (viz TM č. 7/2023), kde zástupci Emuge naživo demonstrovali jejich možnosti. Patří mezi novinky vyvíjené v mezičase covidové éry a uvedené na trh počátkem letošního roku. Mechanismus utváření třísky je u technologie vrtání vrtákem PunchDrill jiný, než u konvenčních vrtáků, což jí umožňuje fungovat při skutečně extrémně vysokých posuvech.
A jak konstatuje Lukáš Novák: „Když jsou tyto nástroje předváděny zákazníkům, pro které jsou určeny, tzn. firmám z oblasti automotive, slévárny hliníku apod., možnost získat dvoj- i třínásobně rychlejší vrták, aniž by zákazníci potřebovali nějaké další speciální dovybavení, je pro tyto firmy velmi atraktivní.“ A projekty, do kterých se firma pustila, byly zatím vesměs úspěšně dotaženy do finále.
Každá řada vrtáků je navíc od ostatních snadno i barevně odlišitelná. Zelenofialová barva je v nových řadách charakteristická pro vrtáky do oceli, bronzová, resp. žlutobronzová, signalizuje určení pro vrtání do nerezových materiálů, a šedá čtyřfazetková varianta je typická pro nové univerzální vrtáky.

Specializované HPC frézy pro tvárné slitiny hliníku
Nové frézy Alu-Cut „Aerospace“ z dílny Franken dokážou odebrat s frézou o průměru 25 mm až 14 litrů hliníkového materiálu za minutu. Klíčem a základem tohoto extrémního výkonu je podobně jako u vrtáků PunchDrill specifická geometrie a velmi precizně leštěný povrch.
Tyto pozoruhodné parametry jsou výsledkem několikaletého vývoje. Nejsložitější bylo dosáhnout potřebné kvality povrchu, aby frézy měly extrémně hladký povrch v obvodových drážkách, nezbytný pro rychlý, snadný a spolehlivý odvod třísek, což přímo ovlivňuje výslednou produktivitu.

Nové generace závitníků Emuge
Podobný problém řešila firma Emuge i u další novinky – řezacích závitníků do nerezové oceli pro slepé závity Enorm INOX-GLT-201. Snahou bylo předejít nejčastějšímu problematickému úzkému místu při řezání závitů v nerezových ocelích – namotávání třísek. Tento problém vedl často k nutnosti stroj zastavit a očistit závitník od nahromaděných třísek, aby bylo možné pokračovat ve výrobním procesu. Nové závitníky by měly v ideálním případě tento problém zcela eliminovat. Výrobce skromněji uvádí, že lze reálně očekávat snížení vynucených zastávek stroje nejméně o polovinu. Podařilo se toho docílit opět speciálním systémem povlaku, který brání třískám ulpívat. Závitníky pokrývají kompletně celou škálu běžně vyráběných závitů od velmi malých rozměrů M2 až po rozměr M24 a v i dalších závitových profilech, jako jsou palcové (UNC i UNF) nebo trubkové (G) závity.
Inovace doznaly i závitníky pro tvárné slitiny hliníku, kde přichází firma se zcela novou generací povlaků – kromě leštěných závitníků nabízí úplně novou antiadhezní povrchovou úpravu, která zajišťuje delší životnost, lepší chování nástroje, a v případě tváření ještě lepší kluzné vlastnosti, než jakých bylo dosahováno dodnes.

Frézování závitů
Řadu novinek si přichystala divize závitových fréz Emuge, kde se technici zaměřili zejména na nové generace v poslední době velmi oblíbených fréz, které frézují závit postupně po jednotlivých závitech. Tato metoda představuje nejbezpečnější způsob výroby závitů, a při použití vhodného slinutého karbidu, geometrie a povlaků, je možné dosahovat dobré produktivity i vysoké životnosti. Nové řady fréz umožňují zároveň vyrábět závity nejen do předvrtaných otvorů, ale i do plného materiálu.

Katalogové upínače – svěráky EVO grip divize upínačů Emuge
Stěžejní letošní novinkou divize upínačů Emuge prezentovanou na veletrhu je vlastní nová řada svěráků s označením EVO Grip. Jde o zcela nově vyvinutou řadu upínačů, které jsou prvním skutečně katalogovým vybavením pro upínání obrobků firmy Emuge. Jejich výhodou je velmi velká upínací síla a jejich robustnost. Při stejné velikosti svěráku dokážou upnout vyššími silami, a nabídnout tak i vyšší úroveň bezpečnosti. V ČR by měly být k dispozici ve 2. pololetí příštího roku.

Petr Kostolník
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 94 článek mě zaujal 22
Zaujal Vás tento článek?
Ano