asseco Aimtec murr

Automatizace na mnoho způsobů s CNC invest a jejich partnery

Na stánku japonského výrobce strojů Citizen, který zastřešuje značky Cincom a Miyano, jež v ČR zastupuje firma CNC invest, jsme na veletrhu EMO zastihli výkonného ředitele Ing. Martina Nováka, který nás provedl expozicemi partnerů svého portfolia.

 

Předváděné stroje, které zahrnovaly i několik novinek, demonstrovaly nasazení různých řešení automatizace, např. Miyano BNA s gantry loaderem nebo plně automatizované obráběcí centrum Miyano ANX-42SYY LFV, kde je využit manipulátor integrovaný přímo do stroje.
„V Japonsku, domovské zemi výrobce strojů Citizen, které na českém trhu zastupujeme, je ve výrobních procesech vidět málo lidí, spousta procesů je už bezobslužných. A protože i český zákazník vnímá problémy s pracovní silou a její kvalitou, je automatizace se svými přednostmi pro ně velmi zajímavá. Navíc se zvyšováním ceny pracovní síly jsou automatizovaná řešení už nákladově přijatelnější. Automatizace tak začíná dávat smysl, ale spíše od určité úrovně sériovosti,“ říká Ing. Martin Novák.
Plnou automatizaci představila firma na soustruhu Citizen Cincom MC20, což je kompaktní obráběcí buňka vybavená třemi až čtyřmi vřeteny, která může fungovat i jako dva nezávislé stroje. K MC20 byla přiřazena plně automatická buňka s robotem Fanuc pro měření a zakládání do paletek, ale také k provádění potřebných korekcí, např. měření a vyhodnocení obrobku s případným odesláním korekce do stroje. Pokud by naměřené hodnoty byly mimo toleranční rozsah, systém stroj zastaví a upozorní obsluhu. Obráběcí buňka s několika stanicemi pro individualizovanou hromadnou výrobu využívá kombinaci různých obráběcích modulů a v konfiguraci s více stanicemi může podporovat různé rozvržení obrábění, které umožní mimořádně vysokou úroveň masové produktivity. Citizen Cincom MC20-3M4 je výkonný obráběcí stroj s až 4 vřeteny umožňující optimálně rozdělit operace mezi ně, a tak zefektivnit a zrychlit sériovou výrobu. Zvládá tyčovinu o průměru až 45 mm a díky různým upínáním dosahuje i vysoké přesnosti. Prezentovaná MC20 s robotickou buňkou byla kompletně vyvinuta firmou Citizen, a vybavena měřicí a čisticí stanicí, kdy obrobky odebírá dvojice manipulátorů a zakládá do paletek.
Vlajková loď Citizen Cincom M32 se v Hannoveru představila v 5. generaci rovněž s automatizačním řešením, v podobě manipulátoru, který shora odebírá obrobky. Dlouhotočný stroj je schopen pracovat s většími nástroji a zvládá tři nástroje v řezu. Průměr tyčoviny 32 mm lze rozšířit až na 38 mm, což je jedna z velkých výhod proti konkurenčním řešením, protože s menším strojem umožňuje řešit výrobu, pro kterou by normálně byla zapotřebí už větší varianta. Stroj má propojení mezi měničem, řídicím systémem a pohony pomocí optických vláken, a také plynulou osu B s možností řídit stroj v pěti osách. Tím lze tento dlouhotočný soustruh používat i pro plynulé 5osé obrábění a vyrobit na něm prakticky jakýkoli složitý díl – což je unikátní řešení firmy Citizen.
Představeny byly i stroje Cincom řady L, např. model L12 druhé generace úspěšného stroje ve vyšší verzi, který demonstroval obrábění plastu s využitím vakuového odsávání obrobku (mikrodílců) se 100% spolehlivostí.
Soustruh Cincom L20 má v nové, již 3. generaci, inovovaný design, větší dveře a lepší přístup do vnitřního prostoru. Disponuje i novým řídicím systémem Mitsubishi 800. Na EMO byl prezentován s manipulátorem umožňujícím odebírat obrobek z protivřetena. A též plné 5osé obrábění.
Další automatizační aplikací byl soustruh Cincom L32 doplněný o malého robota schopného odebírat obrobky z pásu a zakládat do paletek.

Miyano v novém
Pozornost poutaly i stroje Miyano zastoupené např. modelem BNE-65MYY. Velmi rychlý, vysoce produktivní stroj je osazený dvěma revolvery, dvěma vřeteny (díky ose X3 mohou být odsunuty, což minimalizuje riziko kolize) a dále osa X3 umožňuje obrábět excentricky bez nutnosti použít drahé excentrické upínací systémy a dokáže obrábět třemi nástroji zároveň.
„Jde o zajímavou alternativu k vícevřetenovým strojům. Tyto stroje jsou univerzálnější, snadno přeprogramovatelné a připravené na kompletní výrobu,“ upřesňuje Ing. Martin Novák.
Podobně funguje další z prezentovaných strojů – Miyano ANX-42SYY LFV. Řada ANX je jedním z mála zástupců značky Miyano, které má valivé vedení, jinak si firma zakládá na tom, že její stroje používají kluzné vedení. Řídicí systém stroje řídí i robota (až 4 kanálový stroj). Soustruh Miyano ANX je již také vybaven funkcí „lámání třísky“ LFV, která je unikátní a patentovaná firmou Citizen.
Další prezentovaný model byl Miyano ABX-64SYY2. Tento stroj s extrémně tuhou konstrukcí a kluzným vedením zajišťujícím vysoce účinné tlumení vibrací je osazen dvěma osami Y a dvěma revolvery. A i když obrábí maximální průměry tyčoviny až 80 mm, vyniká mimořádnou stabilitou.
Mezi kompaktní stroje patří Miyano BNA-42S2 s malým zástavbovým prostorem na tyčovinu o max. průměru 42 mm s hlavním vřetenem, protivřetenem a jedním revolverem. Pro automatické zakládání a vykládání obrobku využívá gantry loader se dvěma uchopovacími hlavami. Stroj je tak schopen zakládat a vykládat z hlavního vřetena a z protivřetena hotový díl. Díky tomu, že není nutné otvírat dveře stroje, nedochází k prodlužování výrobního cyklu, tzn. i výrobního času. Ve verzi s označením SY5 má navíc osu Y a větší revolver, k dispozici je i ve variantě s dvěma revolvery. Jeho výhodou je možnost dvoukanálového obrábění, nezávisle na hlavním vřetenu a protivřetenu.

Elita ve své branži
Další značkou, kterou CNC invest v ČR zastupuje, je firma Yasda. I s novinkami tohoto japonského výrobce nás Ing. Novák na veletrhu seznámil. Firma zde prezentovala tři stroje s automatizací.
První bylo mikrocentrum pro obrábění v 5 osách YMC 430 (a to včetně tvrdokovů a karbidů, což jsou materiály na hranici obrobitelnosti) dosahující extrémně vysoké přesnosti, prakticky zrcadlové povrchy, díky opracování ve vysokých přesnostech v mikronové, resp. submikronové oblasti, s odměřováním v nano- rozsahu. Stroj tak nahradí i technologii broušení. Standardně disponuje 40 tis. otáčkami, může ale dosahovat až 80 tis. otáček, přesnost a stabilitu si udržuje dlouhodobě. To zajištuje mj. patentovaná technologie předpětí ložisek, která umožňují proměnlivé zatěžování vřetena a korekci pro tepelnou stabilitu. Automatickou kontrolu stavu nástrojů obstarávají kamera i laser. K výhodám těchto strojů patří zajímavá externí automatizace, nejčastěji řešení firmy Erowa.
Další v řadě bylo klasické 3osé vertikální frézovací centrum YBM 640 pro větší úběr materiálu při zachování vysoké prostorové přesnosti (v řádu 1–3 mikronů) a extrémní kvality povrchu.
„Poslední u značky Yasda je PX30i – 5osý stroj s přesností 5–10 mikronů, který je výtečný v průmyslové automatizaci z hlediska paletizace, výměny nástrojů apod. Umožňuje dlouhodobý bezobslužný provoz, kdy stačí čas od času jen doplňovat obrobky a nástroje,“ uzavírá Ing. Martin Novák.

CNC invest - budoucnost pro vaše obrábění
CNC invest je neustále se rozvíjející firma, která má potřeby zákazníka na prvním místě. Zakládá si na tom, že nejdůležitější je správný výběr vhodného stroje a technologie, což může generovat maximální možnou produktivitu i ekonomický profit.
CNC invest se nebojí nových výzev spojených se světovou robotizací a automatizací. Díky partnerům svého portfolia (především japonské výroby), kteří jsou neustále o krok napřed před konkurenty v podobě inovovaných a patentovaných technologií, mohou českým a slovenským zákazníkům nabídnout možnosti, které i samotnou produkci posouvají o krok napřed před ostatní konkurenci.
Firma se vyznačuje nejen vysokou kvalitou služeb, ale nutno podotknout, že velký důraz klade i na péči v „obchodně-přátelské“ sféře. Důkazem jsou četné Zákaznické dny nebo účast s velkolepým designem na veletrhu MSV a v neposlední řadě i zajištění zájezdového „Tour“ na veletrh EMO Hannover. Pro své zákazníky zajistila autobus, který je odvezl z Prahy do Německa a následně zpět, zajistila jim prezentace svého portfolia s odbornými informacemi, a dále zákazníky pozvala do automobilového parku Autostadt ve Wolfsburgu.
Cílem bylo, aby se cestující nemuseli o nic starat, mohli jen relaxovat a užívat si bezstarostně veletržní návštěvu. Jak bylo zmíněno výše, v CNC invest se setkáte s profesionalitou přesahující limity.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 99 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano