asseco Aimtec murr

Oranžová vize pokročilé výroby

Yamazaki Mazak svou letošní prezentaci na EMO 2023 zaměřil zejména na automatizační řešení. Ve velkorysé expozici, která zahrnovala celkem 19 strojů, reprezentovalo automatizaci 11 vystavených systémů.

 

Firma letos představila nejrůznější příklady automatizačních řešení, která je schopna nabídnout pro širokou škálu výroby od nejmenší strojírny až po nejpokročilejší digitální továrnu – od soustruhu s portálovým nakladačem přes paletizační systém Palettech až po robotický obslužný systém RoboJob nebo kobota schopného pracovat ve dvou módech.
Jak uvedl náš průvodce expozicí, Branch Manager Yamazaki Mazak Central Europe Petr Šimáček, zatímco dříve dominovala řešení vytvářená specificky pro zákazníka, což bylo časově náročné a nákladné, dnes jde o standardizované systémy a mnoho aplikací už je integrováno přímo do řídicího systému stroje. Díky tomu vše zlevnilo a zefektivnilo.
„Potřeba automatizace velmi rychle roste a každý rok vidíme, jak procento strojů prodaných s automatizací stoupá nahoru. Naši západoevropští kolegové ze srovnatelných zemí potvrzují, že zhruba 80 % prodaných strojů je s automatizací. U nás tomu ještě tak není, podíl činí kolem 40 %. Každý rok se ale tento poměr zvyšuje.

Světové i evropské premiéry
Svou premiéru měl na EMO hybridní 3osý stroj FSW 460 V. Kromě obráběcích schopností je navíc vybaven funkcí frikčního (třecího) svařování a zvládá tak proces dnes často používaný ve výrobě komponent pro elektrická vozidla, takže na tom samém stroji lze provádět oba procesy. V ukázce to bylo svařování schránky měniče s chlazením využívající patentovanou „no-tilt“ technologii zajišťující, že nástroj se v žádném bodu nenaklání, na rozdíl od běžného procesu třecího svařování, kde se v pozici, kdy se nástroj otáčí do jiného směru, naklápí a ztrácí tak ideální parametry tření pro svařovací proces, zatímco v Mazakem uplatněném postupu je neustále v optimální poloze po celé trajektorii. Proto dosahuje konstantních parametrů.
V premiéře se představil i nový laserový Optiplex 3015 NEO s nejnovější technologií tvarování paprsku a řezací hlavou MCT 3 s inteligentními funkcemi, včetně automatické výměny trysek a vzdálenosti automatického ostření. Systém s 20kW laserem používá technologii beam shaping umožňující optimalizovat paprsek a jeho zaostření pro různé typy materiálu, a to i v průběhu procesu. Tím se podařilo Mazaku dosáhnout velice kvalitních výsledků, kdy se výsledná kvalita konečného výpalku, zejména u silnějších plechů, pohybuje na úrovni CO2 laserů, považovaných dosud za ideální pro kvalitu (zatímco vláknové lasery pro rychlost), a dokonce i lepší.  Technologie beam shaping dokázala tento axiom prolomit.
EMO bylo evropskou premiérou i pro CAM systém Mazatrol DX, propracované řešení nabízející zákazníkovi komfort v celém řetězci. Do systému se nahraje 3D model, na jehož základě program Solid Mazatrol dokáže vygenerovat obráběcí program, jenž se doplní o některé informace, které z 3D modelů přímo nevyplývají, jako je např. závitování, potřebné nástroje apod.
Program Virtual Machining umožňuje plnohodnotnou simulaci toho, co se má obrábět, a zjistit, zda nehrozí riziko kolizí, do Cutting Advisor zas uživatel zadává, co je pro něj nejdůležitější, zda čas (tzn. rychlost), kvalita nebo přesnost. Podle toho se vybalancuje obráběcí proces. Virtual setup pak zajistí, aby to, co se vytvoří v simulovaném prostředí, se dalo optimálně vložit do stroje. V systému je už integrováno i měření a návodný systém, který pomáhá navigovat obsluhu celým procesem. Systém následně dokáže vygenerovat celou nabídku, kterou pak firma může poslat zákazníkovi. V softwaru je obsažen celý řetězec od nabídky až po vlastní výrobu. Program je licencován na tři roky za velmi rozumnou částku.
Další novinkou bylo vertikální obráběcí centrum nové generace VCN 700 pro výkonné obrábění se stolem s nosností 1,8 tuny. Jedná se o silný stroj s nejrychlejším řídicím systémem, který byl předváděn s opčním vysokorychlostním vřetenem rychlostí 18 tis. ot./min, disponující silou 30 kW a momentem 120 Nm. Dále byl vybaven rozšiřitelnou opcí Ultraspindle – jde o elektricky řiditelné přídavné vřeteno, které po upnutí dokáže obrábět až při 60 tis. ot/min. Tato technologie je vhodná třeba pro výrobu přesných forem, kde je nutné povrch dokonale vyhladit při garantování vysokých přesností.
Pro výrobce nevyžadující hi-end parametry je určena řada VCE. Tyto stroje jsou koncipovány jako odlehčené vstupní zařízení pro jednodušší výrobu a klasické dílenské obrábění, které nepotřebují speciální funkce nebo složité programování. Nabízí sice mírně nižší výkony a menší opční možnosti, ale jsou rychleji k dodání než náročné hi-tech stroje řady VCN pro vysokovýkonné silové, velmi přesné obrábění.
Vystaveno bylo také 5osé centrum CV5-500 vyráběné ve Velké Británii. Tento stroj byl navržen přímo pro potřeby evropských zákazníků a je dnes nejprodávanějším produktem britského závodu. Je to stroj, který slouží jako tzv. entry zařízení pro uživatele, jež zatím obráběli na tříosých strojích a chtějí se posunout do segmentu 5osého obrábění.
V ukázce byl stroj vybaven automatizačním systémem, kdy se manipuluje s celými paletami, jež se zakládají do stroje. Na předváděném modelu byl na zadní straně stroj doplněn impozantním externím zásobníkem nástrojů, který rozšiřuje standardní 80nástrojovou variantu o dalších 200 nástrojů. Oba zásobníky mezi sebou komunikují.  
Z britského závodu také pochází inovace soustružnického centra QT 250 MSY s automatizací pomoci portálového zakladače, kde MSY znamená konfiguraci s poháněnými nástroji (M), protivřetenem (S) a osou Y. Jde o centrum tzv. vstupní kategorie, které má optimalizovaný zástavbový i vnitřní pracovní prostor a uživatelsky velmi přívětivý řídicí systém Smooth Easy.

Paletová automatizace
Systém Palettech byl prezentován v nové generaci s řadou vylepšení. Má např. uživatelsky přívětivější grafické rozhraní nebo optimalizované propojení dat se systémy ERP. V předváděné konfiguraci k němu byly připojeny dva stroje, jeden horizontální, druhý 5osý vertikální.
Palettech dnes nemusí převážet jen výrobky, ale i stůl, který na sobě nese třeba speciální rozměrné nástroje, jež je těžké efektivně umístit do klasického zásobníku nástrojů. Systém je velmi modulární a snadno rozšiřitelný. Při napojení více strojů stačí pro všechny jedna obsluha, která např. v pátek Palettech naloží a systém funguje bezobslužně až do nedělního poledne.  
Manipulace s paletami se týkala i další předváděná automatizace MPP (Multi Pallet Pool), systém výměny palet realizované pomocí lineárního zakladače. Jde o vlastní řešení firmy Mazak, které lze přidat jak k horizontálním, tak i vertikálním strojům. Řešení bylo předvedeno u vertikálního obráběcího centra Variaxis i800 NEO, což je velmi dobře prostorově a konstrukčně řešený stroj s velkou sílou vřetena.
Dalším zástupcem řady Variaxis byl model C600. Jde o moderní stroj pro středně až malosériovou výrobu s velkým pracovním prostorem a automatizací od BMO. Dokáže zpracovávat nejrůznější požadavky na výrobu, umí manipulovat jak s celými paletami, tak s materiálem, který se tam nastavuje.
Součástí expozice bylo i víceúčelové obráběcí centrum Integrex v provedení i200 HS (tzn. s protivřetenem), doplněné kobotem s 30kg nosností pro zakládání, který je schopen operovat v režimu kolaborativním i rychlém průmyslovém.
Dalším z vystavovaných strojů této řady byl nový Integrex I450-H ST, kde H znamená v provedení s flatbedem, S – s protivřetenem a T – spodním revolverem. Stroj je optimální pro automatizaci, a podle Petra Šimáčka jde o nyní velmi poptávanou verzi. Další Integrex AG, který byl rozšířen o funkci Auto Gear, je schopen kromě klasických funkcí nabídnout i schopnost ozubárenské aplikace. Obě dvě vřetena jsou synchronizována při rychlosti až 5000 ot/min., což umožňuje operace, jako je power skiving. Stroj byl předváděn jak v horizontálním, tak vertikálním provedení, které v listopadu dorazí i do technologického centra firmy Mazak v ČR.
Nechyběla samozřejmě ani ukázka robotické automatizace pomocí systému RoboJob Turn Assist, velmi rychlého řešení ovládaného z operátorského panelu stroje, nastavení pomocí pinů, ze kterých si robot dokáže obrobky odebírat. Podle zkušeností Mazaku se vyplatí dokonce už při malých sériích od 10 kusů a více.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 102 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano