asseco Aimtec murr

Nový rekord elektrického člunu

Nejnovější prototyp švédského elektrického člunu Candela C-8 Polestar dokázal urazit během 24 hodin 420 námořních mil (777 km).

 

Rekordní plavba se uskutečnila na smyčkovém okruhu mezi Frihamnen a ostrovem Tynningö ve stockholmském souostroví v rámci vytrvalostní výzvy, při níž švédský výrobce elektrických plavidel Candela spojil své síly s bateriovým koncernem Northvolt a dodavatelem nabíjecích stanic Plug.
Elektrický člun, tzv. hydrofoil, pluje při cestovní rychlosti nad vodou, což umožňuje hladší a energeticky účinnější plavbu. Většinu času se prototyp C-8, který využívá 69kWh baterii a technologii rychlého nabíjení DC, pohyboval plnou rychlostí 27 uzlů, i když průměrná rychlost pro celou výzvu byla 17 uzlů, s přihlédnutím k přerušením pro zastávky k doplňování energie.
Plavidlo se během své trasy 17krát zastavilo kvůli 18minutovému dobíjení na stejnosměrné rychlonabíječce instalované na nábřeží. Každé zhruba čtvrthodinové dobití při průměrném výkonu 118 kW snížilo kapacitu palubní baterie přibližně o 13 % na 66 %. Během výzvy spotřeboval člun celkem 685 kWh energie.

Foto: Candela

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 137 článek mě zaujal 25
Zaujal Vás tento článek?
Ano