asseco Aimtec murr

Solární vzducholoď chce obletět svět

Nepřetržitý let kolem světa ze západu na východ, urazit více než 40 000 km za 20 dní v průměrné nadmořské výšce 6000 m a vytvořit nadšení pro klimatické výzvy je smyslem projektu Solar Airship One.

 

Bezhlučná, 151 m dlouhá, elektrická solární vzducholoď, vyvinutá firmou Euro Airship, která je schopna létat bez fosilních paliv a uhlíkových emisí uhlíku, by měla vzlétnout k obletu zeměkoule v roce 2026.
Trup naplněný 53 000 m3 hélia pokrývá 4800 m2 fotovoltaické fólie. Energii bude dodávat ve dne Slunce prostřednictvím fotovoltaických panelů, v noci vodík z palivových článků, získávaný elektrolýzou pomocí přebytečné elektřiny ukládané z denní výroby.
Trasa vzducholodě povede přes dvacet pět zemí, dva oceány a několik moří. Indie, Čína, Mexiko, USA, Mali, Francie a další země tak budou mít šanci vidět budoucí generaci vzducholodí. ČR se bohužel na trase nevyskytuje.
Jedním z pilotů je Bertrand Piccard, který už zeměkouli obletěl v bezemisním letadle Solar Impulse, dalším francouzský astronaut Michel Tognini, jež má zkušenosti z kosmických misí, třetím členem je pilotka Dorine Bournetonová, která jako jediná přežila v 16 letech havárii letadla.
Posádka bude na své vzdělávací akci neustále komunikovat se školami, univerzitami i vládami přelétaných zemí.

Foto: Euro Airship

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 143 článek mě zaujal 21
Zaujal Vás tento článek?
Ano