asseco Aimtec murr

Real-time analýza na molekulární úrovni

Společnost TanDelta uvedla nový systém monitorování oleje v reálném čase SENSE-2, který výrazně snižuje provozní náklady ve výrobě i v odvětví mazání.

 

K mazání strojů se ročně spotřebuje přes 40 mld. litrů oleje. Většina se vyhodí nebo recykluje dlouho před koncem jeho životnosti, jelikož je údržba obvykle řízena časovým plánem, nikoli skutečnou potřebou.
Dosud jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit skutečný stav oleje ve strojích, bylo odebrat vzorek a poslat jej do laboratoře k analýze, což je proces časově náročný. Proto britský výrobce senzorů a systémů pro monitorování kvality oleje TanDelta přichází se systémem SENSE-2, který přesně identifikuje, kdy olej dosáhne konce své životnosti. Umožňuje prodloužit intervaly údržby monitorováním stavu zařízení v reálném čase, čímž podle výrobce lze snížit spotřebu mazacího oleje minimálně o 30 % ročně, stejně jako zredukovat spotřebu dílů a prodloužit životnost zařízení.
Systém, který využívá špičkovou technologii senzoru OQSx-G2 nové generace a související analytiku k detekci problémů, lze snadno integrovat do jakéhokoli stávajícího zařízení a je konfigurovatelný pro jakýkoli typ oleje. Je unikátní svou aktivní analýzou na molekulární úrovni k detekci všech změn stavu oleje a kontaminace. Snímač poskytuje celospektrální holistickou analýzu kvality oleje, která každých několik sekund monitoruje poměr dvou klíčových měření – kapacity a vodivosti – a poskytuje tak přehled v reálném čase.
Tato molekulární analýza zajišťuje přesné sledování degradace oleje a také detekci kontaminace a včasných příznaků vnitřních problémů zařízení. To optimalizuje plánování údržby.
Novinka umožňuje přesné sledování kvality oleje a identifikaci ideálního času výměny pomocí senzoru, který průběžně sleduje kondici oleje a informuje uživatele, kdy je ho potřeba vyměnit, což maximalizuje jeho produktivní životnost. Podle výrobce by pokročilá technologie analýzy oleje v reálném čase mohla snížit jeho spotřebu o více než 12 mld. litrů ročně.

Petr Sedlický
Foto: TanDelta

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 45 článek mě zaujal 9
Zaujal Vás tento článek?
Ano