asseco Aimtec murr

Široký sortiment nástrojů pro různé aplikace

Japonská společnost Tungaloy, která neustále vyvíjí a zdokonaluje své produkty i podle zpětné vazby od zákazníků, dnes přichází s novými destičkami z polykrystalického diamantu, řadou zahlubovacích nástrojů TCB a zapichovacími břitovými destičkami TungShortCut. 

 

Škálu rozsáhlého sortimentu řezných materiálů, rozměrů, utvařečů a nástrojových řad doplňuje výrobce letošními novinkami.

100% diamantový materiál DX200
Nové destičky z polykrystalického diamantu (PCD), označené jako DX200, jsou určeny k zajištění výjimečné odolnosti proti opotřebení při zpracování supertvrdých neželezných kovů. Novinka je vyrobena ze 100% čistého diamantu bez použití pojiva, které by vytvářelo vazbu mezi diamantovými zrny.
Navíc se DX200 může pochlubit nejvyšší tvrdostí ze všech tříd PCD a je nejvhodnějším materiálem pro dokončovací obrábění karbidu a tvrdých, křehkých materiálů, především karbidu wolframu a kompozitů s kovovou matricí. Ostří těchto PCD destiček se vyznačuje vysokou spolehlivostí a ostrostí břitu, což destičce umožňuje dosahovat vynikající rozměrové přesnosti po delší dobu. Třída DX200 je k dispozici v destičkách tvaru CCGW a DCGW s radiusem 0,2 a 0,4 mm.
Na rozdíl od tradičních PCD materiálů, které používají kovové pojivo, např. kobalt, aby se zrna vzájemně spojila, tak DX200 přímo váže diamantové částice bez použití pojivových materiálů. Díky tomu má tato třída extrémně čistou řeznou hranu, což z ní činí mimořádně efektivní nástroj pro obrábění specifických součástí, které vyžadují vysokou úroveň čistoty materiálu, jako jsou lékařské implantáty a komponenty pro polovodičové aplikace.

Zahlubovací nástroje TCB
Do řady vyměnitelných zahlubovacích nástrojů TCB byly přidány břitové destičky třídy AH6225. Co je vlastně řada TCB? Jde o řadu vyměnitelných multifunkčních nástrojů pro válcové zahlubování, která je navržena pro použití na různých soustruzích od tradičních soustruhů až po nejnovější CNC obráběcí centra.
Těla nástrojů jsou k dispozici v průměrech od 10 do 59 mm.
k dispozici pro řezné průměry od 10 do 59 mm, což umožňuje řadu různých průměrů válcového zahloubení pro šrouby a matice s válcovou hlavou a také rozšíření stávajících průměrů otvorů. Těla fréz se dodávají ve dvou provedeních v závislosti na zamýšlených průměrech řezu: styl monoblok je navržen pro obrábění otvorů o průměru 10–43 mm, zatímco frézy s výměnnými kazetami jsou pro průměry 26–59 mm. Vyměnitelné kazety umožňují jemně nastavit řezné průměry v krocích po 0,1 mm jednoduše umístěním samostatně prodávaných nastavovacích podložek mezi kazetu a kapsu.
TCB nyní nabízí destičky třídy AH6225 – tato nejnovější třída opatřena PVD povlakem se vyznačuje vysoce tvrdým PVD povlakem bohatým na titan v kombinaci s houževnatým speciálním karbidovým substrátem. Extrémně spolehlivá a všestranná třída břitových destiček AH6225 umožňuje TCB efektivně řezat otvory ve všech skupinách materiálů, včetně oceli, nerezové oceli a exotických materiálů.

Zapichovací TungShortCut
Řada vyměnitelných vnitřních zapichovacích nástrojů TungShortCut obsahuje 9milimetrové oboustranné břitové destičky a příslušné monolitní držáky. S tímto novým nástrojem mohou uživatelé dosáhnout minimálního průměru otvoru 12 mm.
Nové 9mm zapichovací břitové destičky jsou k dispozici ve dvou geometriích: DGS-S a DTR-S. Dvoustranná břitová destička DGS-S se vyznačuje ostrými břity, které generují volný řez a nízké řezné síly, což napomáhá obrábění bez vibrací. Zatímco DTR-S, rovněž oboustranná, obsahuje břity s plným radiusem, které poskytují vynikající kontrolu třísek a jejich odvod během profilového soustružení pro lepší kvalitu dílů.
Obě geometrie jsou k dispozici se šířkou drážky 2 a 3 mm. Nové břitové destičky se vyznačují všestrannou třídou AH7025, která zahrnuje nejnovější technologii povlakování PVD pro delší životnost nástroje a předvídatelnost napříč různými skupinami materiálů. Snížená velikost a objem břitové destičky navíc přispívají k úspoře využití materiálu z karbidu wolframu až o 75 % v porovnání s konvenčními dvoubřitými zapichovacími břitovými destičkami TungCut.
Nová monolitní tělesa jsou navržena tak, aby vyhovovaly minimálnímu průměru otvoru (DMIN) 12 mm. Jsou vybavena vnitřním chladicím systémem, který směřuje proud chladicí kapaliny do blízkosti řezné plochy, čímž zlepšuje kontrolu třísek a prodlužuje životnost nástroje. Kromě toho jsou k dispozici také modulární provedení těles pro tlumení vibrací BoreMeister, které zajišťují nastavení nástrojů s velkým dosahem bez vibrací.

Zpracováno dle podkladů Tungaloy Czech
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 54 článek mě zaujal 12
Zaujal Vás tento článek?
Ano