asseco Aimtec murr

Frézování závitů bez vibrací

Vibrace při frézování závitů mohou být významným problémem, který ovlivňuje nejen životnost nástroje a kvalitu závitu, ale i efektivitu stroje. Eliminace vibrací tak vede ke zlepšení produktivity i hospodárnosti.

 

Švédská firma SmiCut analyzovala, jak konstrukce nástroje ovlivňuje vibrace, a nabízí návod, jak naprogramovat operace stroje pro hladší a efektivnější frézování závitů.
Pro dosažení nástroje bez vibrací je důležité udržovat konzistentní řeznou sílu a zatížení nástroje během celého procesu. Typickým příkladem je časný, nebo naopak pozdní odjezd z řezné hrany. Pokud břit opustí obrobek příliš brzy, bude to mít za následek nepravidelné zatížení nástroje způsobující vibrace. Pokud odjíždí příliš pozdě (obr. 1), bude nástroj vystaven nepravidelnému vysokému zatížení kvůli dvěma řezným drážkám současně.
Řešením je vyvážený proces, kdy by řezná hrana neměla opustit materiál, dokud do něj nevstoupí následující řezná hrana. Takto řešená závitová fréza (obr. 2) má optimální úhel šroubovice, průměr nástroje i počet drážek, aby bylo zajištěno obrábění bez vibrací při použití celé délky řezu.
To, zda nástroj může dosáhnout obrábění bez vibrací, ovlivňují zejména délka závitu, průměr nástroje, počet břitů a úhel šroubovice. S ohledem na to byly navrženy nástroje, které za vhodných podmínek zajistí obrábění bez vibrací.
Řešením problému s vibracemi může být i zvýšení počtu průchodů. Místo vytváření závitu v jednom průchodu to lze udělat ve dvou nebo třech. Nejběžnějším způsobem je provést první průchod s menším průměrem a poté zvětšit průměr na správnou velikost pro poslední průchod. To však může mít za následek radiální přísun třísek, kvůli čemuž se nemusí snížit vibrace.
Aby se tomu zabránilo, neměl by se pro další průchody měnit pouze průměr, ale také přístupová úroveň, aby se získal boční přísun se snadno lámanými třískami a menšími vibracemi (obr. 3). Pro dosažení správného přísunu pro víceprůchody je speciální software SmiProg.

Petr Sedlický
Zdroj: SmiCut

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 62 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano