asseco Aimtec murr

ZX nástrojový systém firmy Cogsdill

Nástrojový systém ZX společnosti Cogsdill poskytuje dokonalé řešení z hlediska produktivity, flexibility a přesnosti pro obrábění velkých dílů na horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojích, které vyžadují více operací, a to bez nutnosti jejich odepnutí ze stolu stroje.  

 

Podmínkou jeho užití je stroj s programovatelným vnitřním vřetenem, které se otáčí současně s vnějším vřetenem. Axiální pohyb vnitřního vřetena se v nástroji převádí na radiální řezný zdvih.
Systém umožňuje při použití relativně jednoduchých dvouosých CNC programů provádět různé obráběcí operace způsobem převádění lineárního pohybu pohonu na radiální pohyb. Oproti standardním konvenčním technologiím se zlepší produktivita, přesnost, opakovatelnost a drsnost obráběných ploch.

Některé z možností nástrojového systému Cogsdill ZX
CamLock – tento rychloupínací montážní systém je určen pro konkrétní stroj, na kterém se bude systém ZX používat. Je přišroubován k vnějšímu vřetenu stroje a je to první integrální součást modulárního systému navržená tak, aby zkrátila vedlejší výrobní časy výroby.
Po instalaci funguje doslova jako součást stroje. Poskytuje maximální podporu i tuhost a eliminuje zatížení ložisek vřetena. CamLock umožňuje výměnu různých hlav a nástrojů jednoduchým spojením čtyř bodů pomocí imbusového klíče. Je k dispozici na všech nástrojových systémech ZX a nabízí možnost snadno a rychle měnit nástrojové aplikace. U mnoha zákazníků, kteří jej začali používat místo konvenčních nástrojů, došlo k navýšení produktivity až o 500 procent.
Variabilní čelní hlava – obráběcí nástroje se upínají do přesných kalibrovaných otvorů. Tento způsob umožňuje opakovatelné přesné nastavení a flexibilitu pro různé obráběcí aplikace pro vnější i vnitřní obrábění. S vhodným nástrojem se pomocí těchto hlav mohou provádět operace vyvrtávání, čelní i vnější soustružení, zapichování, kuželové vyvrtávání, soustružení rádiusů, srážení hran, závitování. To vše se standardními nástroji ISO. Rozsahy jsou od průměru 200 mm do průměru 900 mm v závislosti na zvoleném nástroji. Standardem je vnitřní chlazení.  
Modulární vyvrtávací nástroje – nabízejí všestrannost a hospodárnost při obrábění otvorů, válcových zahloubení, kuželů, závitů a složitých vnitřních tvarů v širokém rozsahu průměrů. S těmito nástroji můžete pracovat za velkých řezných rychlostí. Všechny nástroje mají pro snadné programování poměr 2 : 1 (axiální pohyb : radiálnímu pohybu).
Vyvrtávací nástroje sedel ventilů – speciálně upravené modulární vyvrtávací nástroje pro použití při obrábění sedel ventilů a dalších aplikacích ve velkých hloubkách i v malých průměrech otvorů. Nástroje zvládnou vyvrtávání v těžce přerušovaném řezu. Jsou určené pro další aplikace, jako jsou například vnitřní srážení nebo čelní srážení. Všechny nástroje mají pro snadné programování poměr 2 : 1 (axiální pohyb : radiálnímu pohybu).
Nástroje pro vyvrtávání – umožňují obrábět složité vnitřní tvary, složité přechody otvorů a zápichů. Tyto nástroje, které se obecně používají na vodorovných frézovacích a vyvrtávacích strojích, lze také přizpůsobit tak, aby vyhovovaly i pro stroje určené na vrtání hlubokých děr, pro frézky a horizontální i vertikální soustruhy. Lze s nimi hrubovat i dokončovat vnitřní dutiny a kontury ve tvaru „láhve“.
Tyto nástroje jsou vybaveny osvědčeným pilotním systémem udržujícím chladicí kapalinu i třísky mimo tělo nástroje a povlakovanými karbidovými otěrovými destičkami. Jsou navrženy buď jako kazetový systém pro ISO destičky, nebo jsou destičky zasazeny přímo do lišty nástroje. Na přání je možné nástroje přizpůsobit pro vysoký tlak chladicí kapaliny.
Ve firmě HOFMEISTER s.r.o. se dozvíte bližší informace nejen o programu ZX, ale i o dalších nástrojích, které firma Cogsdill vyrábí.   

  

Petr Vrba, Hofmeister
Foto: Cogsdill

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 81 článek mě zaujal 16
Zaujal Vás tento článek?
Ano