asseco Aimtec murr

Rösler postavil dosud největší vertikální tryskací stroj

Nerezová ocel je celosvětově velmi žádaná nejen pro lékařskou techniku, ale např. i pro loďařství nebo letecký průmysl. Na tuto obrovskou poptávku reagovala firma TISCO, světový výrobce nerezové oceli, modernizací své výrobní linky ve válcovně nerezových plechů za tepla.

 

Společnost TISCO (Taiyuan Iron and Steel Group Co.), která je součástí China Baowu Steel Group a je jedním z největších a nejrenomovanějších dodavatelů ocelářského průmyslu na světě, se dlouhodobě zaměřuje mj. na vývoj a výrobu výrobků z nerezové oceli, jako jsou např. plechy. Díky obrovským poptávkám po nerezové oceli firma rozhodla inteligentně modernizovat výrobní linku ve válcovně nerezových plechů za tepla včetně nového tryskacího a mořicího systému pro bezobslužný provoz. Právě pro tento impozantní projekt postavila firma Rösler největší vertikální tryskací systém ve své historii.
Projekt o mimořádných rozměrech byl zahájen v roce 2020. Požadavky na tryskací systém, který musí zpracovávat plechy o délce až 4100 mm a tloušťky 160 mm s maximální hmotností 35 tun, byly velmi specifické. Společnost kladla na výsledky zpracování i manipulaci s obrobky velmi přesné zadání.
Výzvou pro inženýry firmy Rösler bylo navrhnout a postavit stroj, který zaručí vysoce kvalitní a přesnou povrchovou úpravu v rozsahu mikrometrů při vysoké průchodnosti zařízení. Pokud jde o velikost, výkon a rychlost průchodu, tento tryskací systém zastínil vše, co výrobci tryskacích strojů v této oblasti dříve realizovali.

Vysoká rychlost průchodu a nízká drsnost povrchu
Jedním z klíčových požadavků TISCO bylo, že plechy budou zpracovávány při rychlosti průchodu 7 m/min, drsnost povrchu nebude smět překročit Ra 4,0 µm a kvalita povrchu bude odpovídat A/B Sa 2,5. Aby se zabránilo byť jen minimálnímu poškození povrchu způsobeným transportními válečky, bylo také požadováno, aby díly byly přepravovány tryskačem ve svislé poloze. Přímo za tryskací stroj je připojena mořicí linka, kudy plechy rovněž procházejí vertikálně. Problém byl v tom, že plechy se dodávají horizontálně a do svislé polohy se zvednou až krátce před tryskacím strojem.

Dva stroje spojené do jednoho
Aby bylo možné splnit požadavky na kvalitu povrchu v požadovaném čase, vyvinuli inženýři firmy Rösler inovativní řešení, které spojuje dva stejné tryskací stroje do jednoho systému. Nerezové plechy procházejí postupně oběma tryskači, přičemž každý z nich používá jiné tryskací médium. Oba tryskací stroje mají po dvanácti metacích kolech Gamma 400G, každá o výkonu 37 kW. Na každé straně tryskací komory je namontováno v šikmé poloze vždy šest metacích kol. Toto uspořádání zajišťuje, že jsou plechy homogenně tryskány po celé jejich šířce. Celkový výhoz tryskacího média je 12 000 kg/min – což je obrovské množství ve srovnání s běžnými tryskači, kde se výkon pohybuje mezi 2000 až 3000 kg/min. Vysoký výhoz tryskacího média klade speciální nároky na ochranu proti opotřebení. Tomu je přizpůsobena tryskací komora, která je vyrobena z manganové oceli a navíc je také vybavena výměnnými otěruvzdornými deskami z odolného materiálu o tloušťce 10 mm.
Pro tryskací procesy, kde je vyžadována vyšší drsnost povrchu, lze každou tryskací jednotku provozovat samostatně. V těchto případech je rychlost průchodu 4 m/min. Pro zabránění úniku tryskacího média tak má každý tryskač svoji ofukovací jednotku.    

Extrémně robustní provedení nenáročné na údržbu
Jak rozměry plechů, tak jejich maximální hmotnost vyžadovaly extrémně robustní konstrukci tryskacího stroje. Například maximální zatížení na běžný metr činí čtyři tuny. Impozantní jsou i celkové rozměry stroje: celý systém je 17 metrů dlouhý a 14 metrů vysoký. Byl uložen do jámy o hloubce dva a půl metru. Systém přípravy tryskacího média včetně zásobníku je umístěn na střeše obou tryskacích zařízení. Pro rychlou a pohodlnou údržbu jsou v různých výškách integrovány inspekční lávky, které jsou snadno přístupné po schodech. To umocňuje již tak působivý vzhled tryskacího systému, určeného pro zpracování 315 000 tun nerezových plechů ročně.

Řídicí systém navržený pro plně automatický provoz
Výrobní linka, která se skládá z tryskacího systému Rösler a moření, je vybavena řídicím systémem úrovně 2. Jde o nadřazený systém, který poskytuje všechny informace potřebné pro proces tryskání, jako je typ plechu a požadovaná drsnost povrchu. Data ze systému se také používají k určení, zda má být plech otryskán v obou strojích nebo pouze v jednom. Tento postup zajišťuje dosažení specifikovaných hodnot drsnosti a kvality povrchu v bezobslužném provozu.

Do Číny ve 21 kontejnerech
Kompletní vertikální tryskací systém byl zkonstruován a postaven v Německu. Převoz do Číny pak probíhal po moři ve 21 kontejnerech. Po příjezdu jej zde smontovali montéři firmy Rösler, z nichž někteří za tímto účelem přijeli z Německa. Vzhledem k tomu, že montáž probíhala v době zpřísněných čínských vstupních a karanténních nařízení, představovala další výzvu. Mimo to byla navíc nutná velmi úzká spolupráce s montážními pracovníky dodavatele mořicího systému, protože oba systémy musely být montovány paralelně a koordinovaně.
„Až po kompletní montáži v TISCO jsme mohli poprvé otestovat celý systém. V našem výrobním závodě v Untermerzbachu to nebylo možné kvůli mimořádné velikosti tryskacího systému,“ říká Vasili Schaermann, odborník na globální prodej společnosti Rösler Oberflächentechnik GmbH a dodává: „Uvedení do provozu u zákazníka proběhlo velmi hladce a úspěšně, stejně jako celý projekt. V budoucnu určitě budeme vyrábět další vertikální tryskací systémy a zároveň bych rád zdůraznil, jak nás těší dobrá spolupráce s firmou TISCO.“
Zákazník byl velmi spokojen s řešením projektu i dosaženými výsledky tryskání. Obzvláště ohromeni byli zaměstnanci zákazníka schopností odborníků Rösler plně uspokojit požadavky TISCO. Díky gigantickému tryskacímu systému z Německa je nyní TISCO ideálně připraveno dostát své pozici předního světového výrobce nerezové oceli.

www.rosler.com
Foto: TISCO

Rösler Oberflächentechnik
Již více než 80 let působí tato privátní společnost aktivně v oblasti povrchových úprav a nabízí komplexní portfolio vybavení, spotřebního materiálu i služeb v oblasti technologií hromadné povrchové úpravy i otryskávání pro široké spektrum různých průmyslových odvětví.
Pod značkou AM Solutions nabízí řadu řešení a služeb v oblasti aditivní výroby a 3D tisku. Díky školicímu středisku Rösler Academy provádí praktické semináře zaměřené na omílací a otryskávací techniku, štíhlé řízení a aditivní výrobu.

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 81 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano