asseco Aimtec murr

MSV 2023 ve víru průmyslových změn

Ačkoli se brány Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně definitivně uzavřely v pátek 13. října, nehodnotí jej pořadatelé rozhodně jako nešťastný, což je obvykle s tímto datem spojováno, a už začínají přípravy na jeho další ročník.

 

MSV je místem, kde se už sedmé desetiletí potkávají zástupci průmyslových firem z různých zemí a ačkoli je zřejmé, že zlaté časy velkorysých výstavních akcí jsou po covidové éře minulostí, organizátoři tohoto stěžejního průmyslového veletrhu ho s ohledem na okolnosti, v nichž probíhal, hodnotí vcelku pozitivně.
Celková bilance: desítku pavilonů brněnského výstaviště obsadily expozice 1312 vystavujících firem ze 43 zemí, které si během čtyř veletržních dnů přišlo prohlédnout na 60 000 lidí. Polovinu z vystavovatelů tvořili zahraniční firmy i státy. Své oficiální expozice, zaštítěné vládou nebo proexportní institucí, měly Čína, Francie, Indie, Maďarsko, Moldavsko, Polsko, Rakousko, Slovensko, Tchaj-wan a Uzbekistán, další významné delegace dorazily z Kolumbie, Nizozemí, Saska, USA a Ukrajiny.
Už počtvrté se na MSV otevřela i Česká národní expozice zaměřená na služby státu podnikatelům, v níž se prezentovalo dvanáct státních organizací zajišťujících firmám podporu v kterékoliv fázi jejich podnikání.

Digitalizace naživo
Ústředním tématem veletrhu byla modernizace průmyslu, který čelí výraznému cenovému růstu všech vstupů a setrvalému nedostatku pracovních sil, prostřednictvím inovací a digitalizace. V pavilonu F se otevřela expozice Digitální továrna 2.0 zaměřená na 5G sítě, management energií, udržitelnost průmyslu a využití AI. Firmy zde měly možnost konzultovat nejen technologická řešení pro výrobu, včetně využití rozšířené a virtuální reality, 3D tisku a robotů, ale např. i financování či digitální strategii.
Automatizace se promítla do veletržních expozic v mnoha podobách včetně autonomní přepravy, která byla prezentována „naživo“ autonomním busem firmy Aurigo, jenž vozil návštěvníky, nebo doručovacím robotem Last Mile Delivery firmy BringAuto.
Kromě expozic samotných bylo možné získat cenné informace i na dalších desítkách akcí – konferencí, workshopů, seminářů i panelových diskusí – které proběhly v rámci odborného doprovodného programu. K těm stěžejním patřilo např. Fórum aditivní výroby nebo Kaletech Packaging Live, kde se představily hned dvě vzorové balicí linky, či komentované prohlídky veletrhu s ukázkami zaměřenými na chytrou výrobu a robotiku. Zájem upoutalo i Francouzsko-české fórum k jaderné energetice nebo letošní novinka – logistická konference The Best of Czech and Slovak Logistics, které zde měla svou oficiální premiéru.

Nejinovativnější exponáty
Ani letos nechybělo ocenění nejlepších exponátů Zlatými medailemi. V kategorii Inovace vzniklá ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi zvítězilo letadlo TL-5000 Sparker, vystavované FSI VUT, Zlatou medaili v kategorii Inovace výrobního stroje získala firma Freddy Products za zdravotní jednotku chladicí kapaliny, a v kategorii Inovace ve zpracovatelské technologii komise ocenila exponát GW Kompakt 10-30-50-100 1F společnosti Goldman water.
Zlatou medaili za inovaci v automatizační technice získal kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu Sanezoo Unity, v kategorii Inovační komponenty ve strojírenství si ocenění odváží společnost KSK Precise Motion za miniaturní kuličkový šroub Micro Screw, a jako nejlepší inovaci v transportu a logistice vybrala porota exponát Super Piezo Inkjet, výrobce Markem-Imaje.
Zvláštní cenu komise získala společnost TAJMAC-ZPS za prototyp řídicí jednotky pro kompenzaci teplotních deformací stroje pomocí algoritmů AI (více na str. 10-11). Ocenění za celoživotní tvůrčí technickou práci převzala významná osobnost našeho jaderného průmyslu – doc. František Hezoučký, který svůj profesní život věnoval rozvoji české a slovenské jaderné energetiky.
Příští ročník MSV proběhne od 8. do 11. října 2024 společně s technologickými veletrhy IMT, Plastex, Welding, Fond-Ex a Profintech.

Petr Kostolník
Foto: Veletrhy Brno, TMP

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 102 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano