asseco Aimtec murr

Tak trochu jiný Hyundai

Vypadá jako z budoucnosti, ale jeho sériová výroba by měla začít koncem této dekády. Řeč je o korejském tanku nové generace, který nedávno představil jeho výrobce Hyundai Rotem.

 

Jde o koncept zcela odlišný od posledního modelu bojového tanku korejské zbrojovky K2 Black Panther, jehož sériová produkce se rozběhla před 10 lety. Ve srovnání s ním (i konkurencí) je jeho nástupce úplně jinak pojatý stroj.
Tank vybavený pancířem z oceli, keramiky a kompozitních prvků má být osazen kanónem ráže 130 mm, tj. o 10 mm větší než verze K2, a nabízet i o 50 km delší dojezd – 500 km, byť stejnou rychlostí (až 70 km/h po silnici a 50 km/h v terénu). A stejně jako K2 bude spoléhat na osvědčený dieselový motor.
Trup tanku bude rozdělen na separované zóny. Tříčlenná posádka usazená mezi pásy a nikoli ve věži tak bude izolována od systému automatického nabíjení kanónu i uložené munice. Součástí výbavy bude i letka průzkumných dronů. Díky neobvykle nízké siluetě a pokročilé technologii stealth by tank měl být „neviditelný“ pro většinu radarových a infračervených systémů. Počítá se i s ovládáním stroje na dálku.

Foto: Hyundai Rotem

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 119 článek mě zaujal 19
Zaujal Vás tento článek?
Ano