asseco Aimtec murr

Toyota míří na Měsíc

V rámci smlouvy automobilky Toyota s japonskou agenturou pro průzkum vesmíru JAXA vznikl návrh lunárního off-roadu nazvaného Baby Lunar Cruiser (BLC).

 

Futuristický koncept BLC automobilka nedávno představila v rámci svého designového studia Calty Design Research. Design konceptu je inspirován Land Cruiserem FJ40 a zahrnuje aspekty skutečného lunárního Cruiseru.
Čtyřmístné vozidlo s bezvzduchovými koly ovládá řidič pomocí dvojice joysticků a všechny jízdní informace se zobrazují na palubní desce na velkoplošném digitálním panelu s rozšířenou realitou. Předpokládá se, že BLC bude poháněn elektromotory uvnitř kola a měl by využívat technologii palivových článků s dojezdem až 10 tisíc km. Vozidlo je vybaveno rozsáhlou soustavou kamer a senzorů sbírajících cenná data.
BLC je nicméně stále ve fázi konceptu a na obzoru se mu už rýsuje konkurence v podobě projektu, na němž spolupracují korejské automobilky Hyundai a Kia, které vyvíjejí podobné lunární průzkumné vozidlo pro rok 2027. Loni se do závodů o dobývání Měsíce zapojila i automobilka General Motors a v rámci amerického programu Artemis i firma Lockheed Martin, jež pracuje na podobném vozítku s jednoduchou platformou pro dva astronauty s bezvzduchovými koly Goodyear.

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 158 článek mě zaujal 26
Zaujal Vás tento článek?
Ano