asseco Aimtec murr

Profesionálové jako z filmu – ale bez kamer

Unikátní exportní aktivita pražské společnosti Bowenite, která pro zahraniční vládní klienty zajišťuje na zakázku speciální výcvik určený pro vojenské a policejní speciální jednotky, týmy pro ochranu VIP apod., spadá do exportních produktů, které může ČR nabídnout.

 

Jak vypadá výcvik nabízený společnosti Bowenite v praxi, jsme měli možnost vidět na vlastní oči při nedávné prezentaci odbornému tisku. Ukázkové operace probíhaly v areálu střelnice Oleško pod mystickou horou Říp. Viděli jsme například zadržení teroristů prchajících v automobilu nebo osvobození rukojmích ze zajetí únosců – scéna vypadala jako vystřižená z akčního filmu: Zásahová skupina skrytá na určeném místě v příhodný okamžik zablokuje konvoj s únosci, z terénních vozů vyskakují příslušníci zvláštní jednotky a pod ochranou přesně mířené palby vytáhnou z vozidla únosců rukojmí, únosce zajišťují a vzápětí s nimi po rychlém přesunu do zásahových vozů z místa okamžitě odjíždějí do bezpečí. To vše se odehrává doslova v horizontu sekund. Celá akce trvá jen něco přes minutu, stejně jako další efektní ukázka – přepad a zneškodnění teroristické základny výsadkem z vrtulníku.

České know-how v zahraničních službách
Služeb tohoto typu působí ve světě povícero, ale Bowenite se z nich svým způsobem vymyká – i když v řadě z nich působí bývalí příslušníci armády či speciálních sil a často stojí i za jejich vznikem, není mnoho těch, kde je v jejich čele vedení reprezentující doslova „první ligu“ této kategorie. V tomto případě konkrétně v osobě genmjr. v.v. Milana Kovandy, což je bývalý velitel 601. skupiny speciálních sil a někdejší ředitel Vojenského zpravodajství ČR se zkušenostmi např. ze zahraničních operacích v Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Enduring Freedom nebo při mírové operaci v Kosovu apod.
V první řadě je nutno upozornit, že nejde o služby typu tzv. kontraktorů, což jsou v podstatě speciální skupiny stojící mimo vlády či oficiální ozbrojené složky státu, které působí v zóně, kde by jejich přímé zapojení mohlo způsobit problémy na mezinárodní scéně, ale „služby na míru“ určené vyloženě pro výcvik a služby oficiálním strukturám.
Odborníci z řad bývalých příslušníků českých speciálních jednotek, vojska a policie cvičí elitní vládní jednotky různých zemí v zasahování proti teroristickým skupinám, záchranu rukojmí nebo bezpečnou dopravu a doprovod VIP osob v rámci různých akcí. Kromě potřebného materiálu – výstroje, zbraní a munice a tréninkové infrastruktury – je stěžejní součástí služby především právě know-how a zkušenosti z různých operací tohoto typu často v extrémně náročných podmínkách.
„Služba je určena výhradně vládám a jejich obranným a bezpečnostním složkám s geografickým zaměřením na africký, asijský a blízkovýchodní trh v regionech, které nemají vlastní infrastrukturu pro výcvik svých jednotek, jaká existuje např. v rámci NATO, nebo stát nemá dostatečné vlastní prostředky a zkušenosti pro výcvik speciálních silových složek. Proto se Bowenite zaměřuje právě na regiony, kde může pomoci a v podstatě svými službami přispívá k jejich stabilizaci,“ konstatuje Milan Kovanda.

Etický kodex má striktní pravidla
Působení firmy Bowenite se důsledně řídí platnou českou legislativou, navíc má i svůj přísný interní etický kodex, zahrnující mj. striktní pravidla s cílem zamezit jakémukoli protiprávnímu jednání, korupci apod. Na rozdíl od konkurenčních běžných služeb tak společnost své zákazníky před uzavřením smlouvy přísně prověřuje a projekt se realizuje výhradě jen tehdy, pokud je vše v pořádku z hlediska legálních kritérií.
„Podpisu smlouvy předchází řada jednání a detailní průzkum situace v konkrétní zemi. Při jakýchkoli známkách možné destabilizace země, nebo pokud by obchod nedoporučilo ministerstvo průmyslu a obchodu, nepřichází dohoda v úvahu,“ zdůrazňuje Milan Kovanda.
Teprve v případě, že je ověřeno, že dohodě a podpisu smlouvy typu business-to-government nic nebrání, provedou zkušení instruktoři firmy odborné analýzy aktuálního stavu a navrhnou možná řešení. Následnému výcviku věnují tolik času, aby bylo zaručeno, že byl skutečně efektivní a že si zákazníci osvojili doporučené metody a zvládají manipulaci s vybavením, které Bowenite dokáže rovněž dodat.
„Na rozdíl od některých jiných firem, které dodají jen smluvně dohodnuté záležitosti, si zakládáme na vytvoření dlouhodobého partnerského vztahu nad rámec pouhého prodeje materiálu a základního výcviku. Může se samozřejmě stát, že v zemi či regionu dojde k dramatické změně politické nebo bezpečnostní situace v průběhu jednání nebo výcviku. Pak s obchodem okamžitě končíme,“ upozorňuje Milan Kovanda.
Společnost Bowenite má již na svém kontě realizované projekty v hodnotě přes 15 mil. dolarů (zhruba 320 mil. Kč), což dokumentuje, že o její služby je zájem. Je součástí holdingu Skupina, který vede rovněž Milan Kovanda. Dalšími členskými firmami Skupiny jsou např. společnosti Glomex MS (dodavatel terénních vozidel Toyota Hilux pro AČR), nebo Zetor Defence, která vyvinula obrněné vozidlo Zetor Gerlach.



David Kostolník
Foto: Autor

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 56 článek mě zaujal 12
Zaujal Vás tento článek?
Ano