asseco Aimtec murr

Intralogistika na východočeském fóru

Zájemci o vývoj v oblasti logistiky se sešli v září na konferenci Trendy v oblasti intralogistiky, kterou pořádala společnost 4IGV v příjemném prostředí královéhradecké galerie Tři generace Kodetů.

 

Na akci vystoupili v rámci konferenčního programu kromě pořadatelské firmy i zástupci dalších významných hráčů z logistické branže – Gekkon International, Proglove, Systech Group, Smartbox, greiner packaging, Smart Product Solutions, Idea Storage, Vitesco Technologies a LogEx Logistics.

Technologie i koncept
Hostitelé z 4IGV představili novinky v oblasti efektivního skladování na řešení realizovaném pro firmu greiner packaging. Zde implementovali v rámci automatizace intralogistiky ve skladovém areálu firmy plně autonomní vozíky Agilox, což umožnilo dosáhnout výrazných úspor. Tyto poznatky doplnil pohled vizionáře Radoslava Řípy, jednatele společnosti Gekkon na téma udržitelnosti a efektivity v manipulaci, založených na změně v přístupu k fungování manipulační techniky.
Firma Smart Product solutions prezentovala trend autonomní přepravy materiálu ve výrobě s využitím technologie SmartBox a digitalizace výrobních a logistických procesů. Kromě toho i efektivní poloautomatická řešení a způsoby, jak naplno využít lidské zdroje.
V druhé části konference se představil automatizovaný systém „hustého skladu“ Idea Storage, umožňujícího využít až 90 % prostorových možností, což může nabídnout až zdvojnásobení běžné skladové kapacity. Systém je navíc schopný fungovat autonomně, roboty s 25kg nosností (z nichž každý dokáže nahradit až tři lidi) operující v různých skladových patrech jako výtah, mohou pracovat s boxy o rozměrech 600 x 400 mm, 22 hodin denně.
Inovativní skenery integrované v rukavici prezentovala firma Proglove. Nositelné zařízení s řadou senzorů výrazně zvyšuje efektivitu načítání 1D/2D kódů a umožňuje vysokou flexibilitu a efektivitu vychystávacích operací.
O zajímavou přednášku se postaral i šéf firmy LogEx Logistics Marek Botka, který představil různé možnosti řešení přepravy zboží. Základem je vždy důsledné a kvalifikované vyhodnocení individuálních nabídek a možností flotil dopravců, i detailní finanční kalkulace včetně aspektů, jež mohou proces ovlivnit. Zdánlivě výhodné řešení se totiž může v nečekané konfiguraci změnit v opravdovou past.

Nové přístupy v praxi
Na konferenci navazovala návštěva pardubické společnosti Gekkon International, která je výhradním distributorem čínské značky Heli v ČR a pod názvem EULIFT.cz/.sk, provozuje největší e-shop s manipulační technikou a s produkty vlastní značky.
Heli funguje na trhu 65 let, ale až firma Gekkon International jako první vyvezla techniku této značky mimo Čínu. Jak uvedla výkonná ředitelka Andrea Orlová, v roce 2024 by na český trh měly dorazit i první autonomní vozíky Heli, výhledově přibude i další novinka: 10tunový vozík s lithiovou baterií. Vozíky, které firma dodává, nevnímá však jen jako manipulační techniku, ale jako součást efektivního energetického systému.
S čínským výrobcem navázali proto pardubičtí úzkou spolupráci, zahrnující mj. vývoj komplexního řešení nabíjení vozíků z fotovoltaické elektrárny a systémové řízení využívání energie pod označením Heli Power System. Tento inteligentní systém pro řízení nákladů uživatelům manipulační techniky s lithiovými bateriemi vydělává, nebo šetří finance tím, že převede energii z instalovaných FV panelů do baterií vozíků, jež jsou tak využity jako úložiště. Firma se pak může rozhodnout, zda energii použije pro vlastní účely, nebo ji prodá, v případě potřeby systém naopak nakupuje energii ze sítě v nejvýhodnější dobu.

Josef Vališka
Foto: Gekkon International

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 51 článek mě zaujal 12
Zaujal Vás tento článek?
Ano