asseco Aimtec murr

Moderní trendy v řízení skladů

Logistika a skladové hospodářství bývají při digitální transformaci podnikání v mnoha případech neprávem opomíjenými oblastmi. Přitom však jejich hladké a efektivní fungování má klíčový dopad na úspěšný chod byznysu.

 

Nejmodernější technologie mají v řízení skladu potenciál posunout podnikání na novou úroveň a stát se konkurenční výhodou. Dají se tak například automatizovat úkoly, zlepšit sledování objednávek a získat přesný přehled o zásobách.

Digitalizace a automatizace
RFID technologie umožňují sledovat každý kus zboží od okamžiku, kdy dorazí do skladu, až po jeho expedici. V rámci průmyslového internetu věcí (IIoT) mohou senzory na regálech monitorovat teplotu, vlhkost a další parametry, což je klíčové například pro správné skladování potravin a léčiv. Data jsou poté využívána k automatickému sledování a řízení skladových procesů, včetně upozornění na odchylky a problémy.
Používání sofistikovaných algoritmů a technologií umožňuje optimalizaci rozmístění zásob a minimalizaci prázdného prostoru ve skladu. Roste využívání výškových regálů a automatizovaných skladových systémů, které snižují potřebnou plochu skladu.
Zaměstnanci dnes často potřebují přístup k datům o zásobách kdekoliv a kdykoliv, takže roste zájem o cloudová řešení a mobilní aplikace přinášející do řízení skladových operací flexibilitu a rychlost. Přesun skladovacího software do cloudu umožňuje snížení nákladů na infrastrukturu a zjednodušuje aktualizace a údržbu. Skladníci a pracovníci v terénu mohou přes mobilní aplikace provádět skladové operace, inventury a komunikovat. Roste tak efektivita a zkracuje se doba potřebná na zpracování objednávek.
Technologie Blockchain má potenciál stát se důležitým prvkem pro zajištění transparentnosti a bezpečnosti v dodavatelském řetězci. Pomáhá vytvářet důvěru mezi partnery a zabezpečit data včetně informací o zásobách a transakcích. Umožňuje vytvářet decentralizované a nezvratné záznamy o pohybu zboží, což pomáhá snižovat rizika spojená s paděláním, ztrátami a nesrovnalostmi ve sledování.

Umělá inteligence a analýza dat
Kvalitní data jsou klíčová pro efektivní skladové operace. Využití umělé inteligence (AI) a analýz dat v řízení skladu umožňuje lepší predikci a optimalizaci zásob. Lze například předvídat budoucí poptávku a tomu přizpůsobovat skladové zásoby, což vede k minimalizaci nadbytečného skladování.
Především ve výrobním sektoru je populárním trendem prediktivní údržba zařízení, což lze využít i ve skladu. Tím se minimalizují výpadky, zvyšuje spolehlivost a snižují náklady na opravy a údržbu. Strojové učení se používá k optimalizaci trasy vozidel a plánování skladových procesů. Systémy se samy zdokonalují na základě historických dat a nových informací.
Virtuální a rozšířená realita se využívá k výcviku skladových pracovníků a zlepšení efektivity skladových operací, především při vyhledávání a kompletaci objednávek a identifikaci umístění zboží ve skladu.

Pokročilé řízení skladu s řešením SAP EWM
SAP Extended Warehouse Management (EWM) je pokročilé softwarové řešení pro řízení skladu (WMS). Pomáhá optimalizovat a zefektivnit provoz skladů a distribučních center a zvyšovat efektivitu a přehlednost v celém dodavatelském řetězci. Systém je vhodný pro organizace všech velikostí a odvětví, od výroby a distribuce až po maloobchod a logistiku. Může být nasazen lokálně nebo v cloudu, což nabízí flexibilitu z hlediska infrastruktury.
SAP EWM poskytuje rozsáhlé nástroje pro reporting a analýzu, sledování klíčových ukazatelů výkonnosti (KPI) a přijímání rozhodnutí založených na datech. Poskytuje přehled o stavu skladových zásob v reálném čase a umožňuje organizacím efektivně je řídit. Pomáhá optimalizovat skladové procesy, jako je vychystávání, balení a vyskladňování. Nabízí pokročilé funkce slotování, což optimalizuje rozmístění zboží ve skladu, zkracuje dobu přepravy a zvyšuje efektivitu vychystávání.
Dokáže řídit pohyb a přidělování návěsů a kontejnerů na dvoře a optimalizovat tak tok zboží do a ze skladu. Systém také umožňuje cross-docking, při kterém je příchozí zboží okamžitě roztříděno a naloženo na odjíždějící vozidla, aniž by muselo být umístěno ve skladu. Software podporuje technologie RFID a čárových kódů pro přesné sledování a dohledávání zboží v celém skladu. Operátoři skladu mohou pro přístup používat mobilní zařízení, což zvyšuje přesnost a efektivitu dat. Aplikace dokonce nabízí technologii rozpoznávání hlasu pro vychystávání bez použití rukou.

Shrnutí
Uplatnění moderních trendů v řízení skladů se liší podle odvětví, ve kterém podniky působí. Například v maloobchodě je důležitá rychlost a přesnost dodávek, zatímco ve výrobě je kladen důraz na efektivitu a flexibilitu. Ve všech oborech však jsou klíčem k úspěšné změně informační technologie.

Tomáš Foltýn
Ness Czech
Foto: Dachser, Honeywell

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 51 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano