asseco Aimtec murr

Automatizace – nutné je nejen kvalitní železo

Automatizace má v dnešní době obrovské množství podob a využití, pomáhá tam, kde je nedostatek pracovníků, kde je její nasazení z hlediska nákladů výhodné, a také třeba v kritických provozech, kde je nutné eliminovat chyby lidského faktoru.

 

Na druhé straně existuje také nepřeberná nabídka na straně výrobců, od zavedených firem až po progresivní start-upy.
Josef Murgaš, nový vedoucí oddělení intralogistických řešení a automatizace ze společnosti STILL ČR, říká: „Správně navržená automatizace ušetří peníze i čas, zvýší bezpečnost a celkově přispěje k bezproblémovému provozu skladu. Nasazování automatizace se v dnešní době týká všech segmentů trhu a na straně firem je důležité mít oči otevřené, netrpět provozní slepotou. Často v tom firmám pomáháme, protože máme zkušenosti odjinud a dokážeme si v hodně případech představit efektivní řešení. Někde stačí vyměnit vozík s řidičem za automatizovaný, nebo třeba jen poloautomatizovaný.
Příkladem může být vychystávací vozík iGo, který sice nejezdí sám po dlouhých trasách, ale naopak následuje lidskou obsluhu při vychystávání z regálů. Tím, že se sám pohybuje a obsluha nemusí za den třeba i 500krát nastupovat a vystupovat z vozíku, šetří čas i námahu. Někdy ale nasazení automatizace není účelné ani výhodné. I to je nutné zákazníkům na rovinu sdělovat a vymyslet jiný způsob, jak dělat věci efektivněji.“
Automatizují se především standardizované procesy a operace, opakující se činnosti, kde je zbytečné, aby je prováděla lidská síla, která může být využita jinde, což je dobře vidět v provozech, které byly již automatizovány. Lidé z nich obvykle neodcházejí pryč z firmy, ale jsou převedeni na jinou, méně stereotypní práci. Automatizace se hodí například pro příjem zboží, zavážení výroby, pro zásobování výrobních linek a v oblasti expedice.



Příprava na automatizaci
Josef Murgaš říká: „Firma musí být na automatizaci připravena. Každému zákazníkovi můžeme již v počátečních úvahách pomoci zvážit poměr mezi očekávatelnými přínosy a náklady na řešení. Samozřejmě je důležité vědět, jaký má firma řídicí informační systém. Pokud je nasazený SAP nebo jiný kvalitní systém, bývá řešení daleko jednodušší. Veškeré souvislosti se zákazníkem probereme, a pokud společně dospějeme k názoru, že nasazení automatizace bude přínosné, vypracujeme solution design.
Někde se vyplatí instalovat robotické vozíky nebo automatické mobilní roboty (AMR), v jiných řešíme komplexní intralogistické řešení, statickou automatizaci nebo případně jejich kombinaci. Firma STILL vyniká v obojím. V případě, že řešíme kompletně automatizovaný zásobovací řetězec, doplňujeme naše portfolio mobilní automatizace o nabídku koncernového partnera, firmy DEMATIC, která je předním celosvětovým dodavatelem stacionárních automatizačních řešení. Dodávky komplexního řešení zajišťujeme i v kooperaci s dalšími předními firmami působícími v oblasti intralogistických řešení a zásobovacích řetězců. Máme také velkou výhodu špičkových vozíků, které můžeme vybavit robotickou nástavbou. Opačný postup není možný – je sice možné téměř vše naprogramovat, ale v provozu je pak důležité mít to spolehlivé železo, v tomto případě vozíky, které jsou spolehlivé a zákazníci o nich vědí, že jsou léty vyladěné do velké dokonalosti a mají optimalizované náklady TCO.“

Další směry v automatizaci
Podle Josefa Murgaše se záběr automatizace podstatně rozšíří – od rutinních a opakujících se činností se přejde do oblasti tzv. hyperautomatizace. Roboty se například naučí si práci co nejlépe organizovat, plánovat, prohloubí se interakce mezi produktovým portfoliem a poptávkou na trhu, celý systém bude daleko pružněji reagovat na změny poptávky, sezónnost, což povede k efektivnějšímu řízení výroby a skladů.
Samozřejmě dojde i k zapojení umělé inteligence, což ale nebude znamenat, že se vše vyřeší samo. I při jiném dnešním využití umělé inteligence musí být na konci někdo, kdo umí výsledky zkontrolovat a má pro to potřebné znalosti a zkušenosti. Lidský prvek bude i nadále ten nejdůležitější, stejně tak jako kvalitní podpora a servis od řešitelské firmy.

www.still.cz
Foto: STILL

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 59 článek mě zaujal 9
Zaujal Vás tento článek?
Ano