asseco Aimtec murr

Přesně dostřelí přes 100 km

Britská zbrojovka BAE Systems úspěšně otestovala nový dělostřelecký náboj s velkým doletem XM1155-SC. Jeho existenci firma poprvé zveřejnila v březnu, kdy při testu zasáhla cíl vzdálený více než 110 km.

 
Jde o náboj do jedné z nejběžnějších armádních houfnic, a zatímco při březnových testech, kdy byl dosažen rekordní dostřel, byl vystřelen z kanónu americké armády s prodlouženým doletem ERCA, poslední testy už byly provedeny z běžné samohybné houfnice M109 Paladin o délce 39 ráží, používané v širokém měřítku. Po vystřelení se náboj rozvine a navádí se na cíl, obsahuje i ochranu proti elektronickému rušení. BAE Systems chtěl dokázat, že lze zdvojnásobit dostřel tradičního dělostřelectva bez ohledu na ráži zbraně.
Houfnice Paladin je už dnes schopna střílet speciální projektily typu Excalibur na vzdálenost 40–50 km, nová střela schopná doletět dále díky své podkaliberní konstrukci (má stejný zadní průměr jako standardní střely, vpředu se však zužuje do tenčí hlavice) může zasáhnout cíle na vzdálenost přes 100 km, zatímco v NATO rozšířený raketový systém M270 MLRS má se standardní municí dostřel 70 km. Excalibur je však jeden z nejdražších naváděných 155mm nábojů, stojí přes 2,2 mil. Kč.

Foto: BAE Systems
 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 176 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano