asseco Aimtec murr

Je libo osobní autonomní vrtulník?

Americká firma Rotor Technologies stvořila bezpilotní vrtulník R550X pro civilní použití, který si bude moci koupit každý – zatím ovšem není schválen pro přepravu pasažérů.

 

R550X je založený na helikoptéře Robinson R44 Raven II s více než tříhodinovou letovou výdrží. Dosáhne rychlost až 241 km/h a dolet 650 km, unese až 550 kg nákladu, tedy více než nabízejí současné drony a eVTOLy.
V podstatě jde o velký autonomní dron s dostatkem senzorů a inteligence (např. řízení fly-by-wire, přistávací LiDAR apod.), aby mohl létat v noci i za omezené viditelnosti včetně přístrojových meteorologických podmínek.
Zatímco verze R44 má čtyři sedadla, R550X má jen velký nákladový prostor, což mu podle výrobce umožňuje nést více než dvojnásobek efektivního užitečného zatížení. Dosah řízení je až 16 km od pozemního satelitního komunikačního relé nebo více než 1600 km od řídicí letové stanice prostřednictvím komunikace LTE. Pokud dojde ke ztrátě komunikace – což je podle výrobce díky 6 současným datovým linkám nepravděpodobné – je možné si vybrat, zda se má vrtulník vznášet a čekat, až se komunikace znovu připojí, nebo se vrátit po předem stanovené trase na základnu.

Foto: Rotor Technologies

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 168 článek mě zaujal 17
Zaujal Vás tento článek?
Ano