asseco Aimtec murr

Umožňuje nevidomým hrát ping-pong

Australská studentka Phoebe Pengová představila na konferenci Acoustics 2023 v Sydney projekt, který by mohl umožnit nevidomým zahrát si stolní tenis.

 
Existují sice již dvě hry pro nevidomé (Swish a Showdown), které jsou podobné stolnímu tenisu, ale zahrnují údery cinkajícím míčkem po povrchu stolu. Další zas nabízí hraní se speciálním pípajícím míčkem, který by kvůli elektronice nefungoval stejně jako konvenční míčky.
Právě s ohledem na tato omezení univerzita v Sydney ocenila studentku za její experimentální systém, který používá kamery a reproduktory, aby umožnil nevidomým si ping-pong zahrát.
Nastavení zahrnuje tradiční stůl, pálky, míč, řadu reproduktorů po stranách stolu a dvě neuromorfní kamery, které sledují pohyb objektů v jejich zorném poli prostřednictvím místních změn jasu, jež jsou detekovány jednotlivými pixely na obrazovém snímači. Kombinací výstupu obou kamer je možné sledovat polohu míče v trojrozměrném prostoru v reálném čase. Tato data používá speciální algoritmus k ovládání reproduktorů, které vytvářejí zvukové pole odpovídající aktuální poloze míče. Hráči pak jednoduše poslouchají polohu míče, jak ji vyzařují reproduktory.

Foto: Phoebe Peng

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 219 článek mě zaujal 21
Zaujal Vás tento článek?
Ano