asseco Aimtec murr

Větrníky s rybími farmami?

Čínská firma Longyuan zaměřená na využití větrné energie a výrobce turbín Shanghai Electric Power vytvořili unikátní plovoucí systém kombinující větrnou a solární energetiku s akvakulturou pro chov ryb.

 

Plovoucí jednotka, která byla uvedena do provozu na pobřežní větrné farmě u ostrova Nanri, obsahuje třísloupovou poloponornou plošinu s flexibilními fotovoltaickými panely o výkonu 0,4 MW, turbínu s výkonem 3,6 MW, a šestihrannou klecovou zónu ve středové oblasti, která bude využívána pro akvakulturu.
Komplex má vyrábět až 96 000 kWh elektřiny denně a CEIC chce vyvinout technologické řešení schopné zkombinovat větrnou energii a chov ryb ve velkém v hlubokých vodách. Součástí projektu Nanri je i výzkum, zahrnující výběr správných rybích plemen, studie dopadu hluku turbín na rybí farmy a vlivu podmořských rybích klecí na výkon samotných turbín.
Význam akvakultury v čínských a dalších asijských pobřežních ekonomikách učinil z její integrace do rozvíjejícího se segmentu větrníků na moři nový trend.

Foto: SEWPG

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 172 článek mě zaujal 16
Zaujal Vás tento článek?
Ano