asseco Aimtec murr

Když čtou prsty

Na vývoji lehké nositelné čtečky, která by převáděla text na Braillovo písmo a mohla tak nevidomým nahradit obvyklá složitá čtecí zařízení, pracují i vědci z Shanghai Jiao Tong University.

 

Jejich řešení využívá elektrotaktilní displej s pružnou elektrodovou mřížkou. Elektrody hmatového displeje, uspořádané podle Braillova písma, jsou vyrobeny na flexibilních tištěných obvodech (FPC), braillský řádek se nosí na pravém palci a čte se aktivním skenováním pravým ukazováčkem. Konektor FPC se používá k přenosu impulzních signálů ze stimulátoru na braillský řádek. Pro přizpůsobení různým scénářům použití jsou v tomto systému navrženy dva režimy braillského výstupu: Prostorový výstup se šesti kanály pro aktivní čtení Braillova písma špičkou prstu a sekvenční výstup s jedním výstupním kanálem pro vnímání pasivní změny intenzity konečkem prstu.
V režimu prostorového výstupu je uspořádání elektrod displeje stejné jako braillský text a každý kanál lze přímo ovládat samostatně tak, aby byly zapnuty nebo vypnuty v souladu s braillským textem. Tento režim je intuitivní a podobný přímému dotyku textu v Braillově písmu, takže se vjem blíží skutečnému čtení s vyšší účinností.
V režim sekvenčního výstupu je využita modulace pulzů v čase. Doba zobrazení jednoho Braillova znaku je nastavena na osm teček, kdy u prvních dvou časových fází zůstává shodný interval, následujících šest odpovídá šesti bodům Braillova znaku v pořadí. Tento režim simuluje pasivní vnímání a subjekty potřebují rozlišovat změny stimulace v průběhu času.
Obě metody čtení mají své výhody, pokud jde o dobu čtení a přesnost. Srovnání s braillskými systémy založenými na různých aktuátorech ukázalo, že elektrotaktilní čtecí systém má výhody z hlediska nositelnosti, nízké spotřeby energie i nákladů.

Ziliang Zhou
Foto: Shanghai Jiao Tong University (SJTU)

 
Publikováno: 21. 3. 2024 | Počet zobrazení: 54 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano