asseco Aimtec murr

Nové paměti nabídnou lepší parametry

Nový typ paměťových modulů LPCAMM z dílny značky Samsung využívá technologii CAMM (Compression Attached Memory), a mohl by se stát novým standardem pro mobilní zařízení.

 

Paměťový modul LPCAMM by mohl vystřídat v noteboocích už dekády používaný současný klasický formát SO-DIMM, který sice umožňuje požadovanou rozšiřitelnost (a navyšování) paměťové kapacity, ale paměťové moduly jsou už s neustále se zmenšujícími rozměry mobilní elektroniky na dnešní požadavky na kompaktní a štíhlé přístroje příliš velké.
Novinka se objeví už příští rok na mobilních platformách Intelu. Alternativní paměťové moduly LPDDR jsou sice dostatečně malé, ale zase nesplňují jiný zásadní požadavek – neumožňují výměnu. Nový formát LPCAMM by měl tato omezení překonat a spojit v sobě přednosti obou zmíněných standardů, tj., nabídnout jak menší rozměry, tak i možnost výměny a vysokou kapacitu. Nová technologie by měla umožnit notebooky s až 128 GB RAM.
Oproti SO-DIMM je nový LPCAMM dle Samsungu plošně o 60 % menší, ale současně díky použití 7,5Gbps paměťových čipů zvyšuje výkon o 50 %. Výrobce také zmiňuje až 70% zvýšení efektivity využití energie. Standardizační organizace JEDEC již oznámila, že moduly CAMM budou použitelné s nově vznikajícími pamětmi DDR5 v noteboocích.

Kamil Pittner
Foto: Samsung

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 49 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano